... / Prva promocija monografije Svjedok turbulentnog vremena

23. 04. 2019. u 22:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 32

Iz štampe je izišla monografija, Svjedok turbulentnog vremena, Generacija Gazi Husrev-begove medrese 1967-1972.

Prva promocija održat će se u srijedu, 24. aprila 2019. godine u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu sa početkom u 15 sati.

Monografijom obuhvaćeno je 100 pripadnika generacije, što je smatrano najbrojnijom generacijom poslije Drugog svjetskog rata.

422 generacija Gazi Husrev-begove medrese bila je prepoznatljiva „štrajkom“ čime se skrenula pažnja javnosti na određene nepravde koje su se događale prema medresi. Štrajk je trajao od 11.01. do 17.03.1972., odnosno dva mjeseca i šest dana. Jedan od osnovnih zahtjeva bio je vraćanje nastavnog programa u okvire utvrđenih normi vakufnamom i omogućavanje učenicima medrese kvalitetnije obrazovanje.

53 pripadnika generacije završili su fakultete, dva pripadnika stekli su naučna zvanja doktora i dva magistra nauka.

Prva promocija održat će se u srijedu, 24. aprila 2019. godine  - undefined

Radiosarajevo.ba: Prva promocija održat će se u srijedu, 24. aprila 2019. godine

Ova generacija podarila je Reisu-l-ulemu i zamjenika reisu-l-uleme, jedan je bio muftija, dva direktora Gazi Husrev-begove medrese, četiri muderrisa - profesora Gazi Husrev-begove medrese, četiri glavna imama, 41 su obavljali službu imama, muallima i hatiba, a preko 50 je na ovaj ili onaj način vezano za Islamsku zajednicu.

Pripadnici Generacije bili su uključeni u ratna predsjedništva općina, ministarstvima, direktori, rukovodioci, predsjednici uglednih institucija... Iz Generacije dva su ambasadora, publicisti, profesori, vrsni alimi, visoko pozicionirani kadrovi u društvu itd.

U vrijeme agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu pripadnici generacije Gazi Husrev-begove medrese o kojima govori ova monografija imali su, aktivnu ulogu u organizaciji otpora tokom 1991. i prvih mjeseci 1992. i u odbrani, sve vrijeme trajanja agresije.  

Za doprinos odbrani Bosne i Hercegovine trojica su dobitnici najvišeg vojnog priznanja "zlatni ljiljan" i jedan dobitnik "zlatne policijske značke".

U odbrani od agresije svoje živote za slobodu dali su 5 šehida. Trojica su sa svojim džematima određeno vrijeme proveli u logorima.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA