Promocija knjige "Kultura religija"

Radiosarajevo.ba
Promocija knjige "Kultura religija"


Sarajevski otvoreni centar i Goethe-Institut Bosne i Hercegovine najavljuju promociju knjege Kultura religija za profesore/ice i učenike/ce srednjih škola

Promocija će se održati 5.11.2009. u 18 sati u prostorijama Goethe-Instituta u Sarajevu, u ulici Bentbaša 1a.

Na promociji će učestvovati jedna od autorica, dr. Zilka Spahić-Šiljak, suradnik na knjizi – fra Prof. dr. Ivo Marković, priređivačica knjige Ranka Katalinski i Zuhra Kalauzović, profesorica Kulture Religija. Moderator ove promocije će biti Saša Gavrić.

Goethe-Institut u Bosni i Hercegovini i Sarajevski otvoreni centar već niz godina rade na projektu Kultura Religija, a jedna od veoma značajnih aktivnosti je svakako i kreiranje ove knjige koja je temeljena na smjernicama grupe domaćih i stranih stručnjaka i stručnjakinja koji/e su kreirali/e Nastavni plan i program za interreligijsko obrazovanje u školama u Bosni i Hercegovini - kaže se u najavi promocije. .

Knjiga „Kultura Religija“ rezultat je zajedničkog rada grupe eminentnih autora/ica na čelu sa dr. Dinom Abazovićem i dr. Zilkom Spahić-Šiljak i suradnika/ca : Ive Markovića, dr. Zorice Kuburić i Alena Kristića. Originalni rukopis modificiran je i metodološki prilagođen predmetu Kultura Religija, a na njegovoj pripremi radile su Ranka Katalinski, Melisa Forić i Bojana Dujković-Blagojević.

Stuktura udžbenika temeljena je na prethodnom okviru i smjernicama grupe domaćih i stranih eksperata/ica koja je na inicijativu Goethe-Instituta sačinila Nastavni plan i program za interreligijsko obrzovanje u školama u Bosni i Hercegovini. Tematski, udžbenik je orijentiran ka sticanju temeljnih znanja o monoteističkim religijama, o djelovanju u međusobnom dijalogu i o odgoju i upoznavanju etičkih vrijednosti. Radi se o naučno utemeljenoj raspravi uopće o religijama u BiH kao utjecajnim faktorima u društvenom životu. Sadržaji i predmeti obrađeni su u poglavljima iz više perspektiva, uključujući jevrejsku, katoličku, islamsku i pravoslavnu perspektivu. Osnovni cilj je upoznavanje i razumjevanje drugih i drugačijih. Knjiga «Kultura Religija» obuhvaća šest poglavlja, imenice: Kulturni doprinos religija arhitekturi, slikarstvu, književnosti i muzici, Porodica i religija, Etika i religija, Zajedništvo kao načelo religija, Mir-mjesto za drugog, Religija-država-društvo, navodi se u najavi ovog događaja.

Navodi se kako će knjiga biti distribuirana širom BiH, a 1000 primjeraka ove publikacije će biti podjeljeni određenim partnerskim školama u kojima se izvodi Kultura religija, te nevladinim i međunarodnim organizacijama.

Vezano: Zuhra Kalauzović: RAzmišljanje o predmetu Kultura religija

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije