Projekcija filma povodom presude Lukićima

Radiosarajevo.ba
Projekcija filma povodom presude Lukićima

Povodom izricanja pravosnažne presude Haškog tribunala Milanu i Sredoju Lukiću za ratne zločine, u Memorijalnoj galeriji 11/07/95 održana je projekcija kratkog filma Ram za sliku moje domovine (2005.) Elmira Jukića

Film je snimljen po istinitom događaju i govori o događajima sličnim onima iz Lukićeve optužnice. Projekcijom Jukićevog filma, Galerija 11/07/95 htjela je još jednom skrenuti pažnju na sav užas počinjenih zločina, a ujedno i pozdraviti drugostepenu presudu Haškog tribunala.

Žalbeno vijeće Haškog tribunala razmatralo je prvostepene presude Milanu Lukiću i Sredoju Lukiću za zločine počinjene nad muslimanima u Višegradu od 7. juna 1992. godine do 10. oktobra 1994. godine. U julu 2009. godine prvostepenom presudom Haškog tribunala Milan Lukić je osuđen na doživotni zatvor, dok je Sredoje Lukić osuđen na 30 godina zatvora. Pretresno vijeće zaključilo je tada da je Milan Lukić "lično ubio najmanje 132 muslimana" i da je učestvovao u spaljivanju najmanje 119 živih civila u Višegradu. Haški tribunal je sada izrekao presudu kojom se potvrđuje presuda Milanu Lukiću, dok se Sredoje Lukić osuđuje na 27 godina zatvora.

Povodom presude Lukićima i nakon projekcije filma, Amor Mašović je rekao da se radi o očekivanoj presudi kojom se potvrđuju svi oni zločini za koje su optuženi Milan i Sredoje Lukić. "Nažalost, oni su tek puki izvršioci politike skrojene i smišljene u glavama pripadnika SANU. U tom smislu, pravda će na neki način ostati osakaćena", rekao je Mašović.

Florence Hartmann
, nekadašnja glasnogovornica Tribunala, također je naglasila važnost ove presude, upućujući na to da Lukići nisu jedini izvršitelji zločina: "Žalosna je činjenica da nije osuđena čitava grupa osoba koja je učestvovala u paljenju dvije kuće u Višegradu. Svi oni bi trebalo da odgovaraju", rekla je Hartmann.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije