Projekat 'Zajedno za čiste bosanskohercegovačke vode': Očistimo rijeku Bosnu!

Radiosarajevo.ba
Projekat 'Zajedno za čiste bosanskohercegovačke vode': Očistimo rijeku Bosnu!
/ FOTO: Radiosarajevo.ba

Kompanije "Bingo" i "Henkel" najavile su angažman na projektu od društvenog značaja koji za cilj ima čišćenje rijeke Bosne u okolini Zenice.

Na današnjoj konferenciji za medije predstavljen je projekat "Zajedno za čiste bosanskohercegovačke vode" u sklopu kojeg će se organizirati i akcija čišćenja rijeke Bosne na proljeće 2015. godine. Akcija će biti realizirana u saradnji s Udruženjem za očuvanje i zaštitu podvodnog svijeta GUWAA, poznatog ronioca Kristijana Curavića.

"Briga za okoliš je jedna od važnijih odrednica društveno odgovornog poslovanja 'Henkela' i u skladu s tim vrijednostima inicirali smo projekat čišćenja rijeke Bosne s ciljem podizanja svijesti o potrebi očuvanja čistoće naših rijeka. Ovo je samo mali korak, ali naša želja je da se ovakve akcije nastave te da se uključi što više ljudi jer je briga za okoliš zajednička odgovornost", kazala je Miranda Mladin, marketing menadžerica "Henkela" za Adria regiju. 

Projektu se pridružio i lanac "Bingo", čija je PR menadžerica Tatjana Paunovski izjavila kako su ponosni što će učestvovati u akciji čiji je cilj dizanje ekološke svijesti. 

"U proteklih 20 godina smo imali odličnu saradnju s kompanijom Henkel. 'Bingo', kao društveno odgovorna kompanija, i 'Henkel', kao ekološki osviještan gigant, mogu realizirati ovakav projekat, koji za cilj ima podizanje ekološke svijesti i jačanje društvene odgovornosti", kazala je Paunovski.

Društvo za upravljanje ambalažnim otpadom "Eko život" Tuzla će se pobrinuti da sav otpad bude propisno zbrinut u skladu sa zakonskim propisima.

"Mnogi od nas su bili svjedoci prirodnih katastrofa koje su nas zadesile koje su pokazale da je priroda vratila sav naš nemar i nebrigu koju smo joj pružili, ali u sklopu ovog projekta ćemo to makar malo popraviti. Sav otpad iz rijeke Bosne će biti selektiran i iskorišten prema svojim mogućnostima", kazala je Lidija Tomić, direktorica društva "Eko život".

Nositelji projekta pozivaju sve građane naše zemlje da daju svoj doprinos kupovinom Persil i Somat proizvoda u 'Bingo' prodavnicama, u periodu od prvog novembra do 31. decembra ove godine.

Jedan od važnih ciljeva ovog projekta je saradnja s lokalnim udruženjima za zaštitu voda i stručnim udruženjima koje će učestvovati u samoj implementaciji projekta, ali i vlastima lokalne samouprave. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije