Projekat 'Koalicija za zdravu ženu'

Radiosarajevo.ba
Projekat 'Koalicija za zdravu ženu'

Opće je poznato da žene u BiH, kada je u pitanju obolijevanje od zloćudnih tumora, najviše oboljevaju od raka dojke (čak 27%). Zvono za uzbunu već odavno zvoni, ali je ova tema u žiži stalnog interesovanja i brige najviše u humanitarnim organizacijama.

Hitno potrebna nabavka neophodne opreme

Istraživanja koje je nedavno provela Fondacija 'Sanela Redžepagić', pokazalo je da je u BiH, kako bi se skratilo čekanje na mamografski pregled, potrebno 15 mamografa, 10 ultrazvučnih aparata sa priborom za punkciju, te određeni broj mikroskopa za cistoskrining, kao i druge opreme za obavljanje biopsije.

''Interesantno je istaći, da u predvječerje lokalnih izbora, skoro se i ne spominje pitanje problematike u zdravstvu, a da ne govorimo o oboljevanju žena od raka dojke, koje je poprimilo zastrašujuće razmjere. Neko će reći da zdravstvo nije u nadležnosti lokalnih zajednica, ali itekako jeste. Naime, kantone u Federaciji čine općine koje finansiraju posredno i neposredno i lokalne i kantonalne zdravstvene ustanove, a u Republici Srpskoj, također se općinskim sredstvima finansiraju zdravstvene ustanove na nivou RS-a, pa eto razloga da se o ovoj temi, sada, ne samo razgovara, već i preuzmu konkretne obaveze za naredni četverogodišnji period'', riječi su predsjednika Fondacije Safeta Redžepagića.

Akcija Fondacije 'Sanela Redžepagić'

Fondacija 'Sanela Redžepagić' radi na projektu 'Koalicija za zdravu ženu', te će nakon Lokalnih izbora pozvati nevladine organizacije koje se bave problematikom obolijevanja i liječenja žena od raka dojke i prestavnike vlasti da se pristupi izradi programa nabavke neophodne opreme za rano dijagnosticiranje raka dojke i reorganizaciji zdravstva u ovoj oblasti.

''Sve ovo radimo sa ciljem da žene ne čekaju na mamografski pregled i do godinu dana, što se pokazalo, nažalost da za neke bude i prekasno'', zaključuju iz Fondacije 'Sanela Redžepagić'.

Vezano:

Šetnja za podizanje svijesti o prevenciji raka dojke

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije