Proizvodnja i prerada heljde najbolja ideja

Radiosarajevo.ba
Proizvodnja i prerada heljde najbolja ideja

Najboljom poslovnom idejom ovogodišnjeg Startup weekenda proglašena je proizvodnje i prerade heljde, koju su predstavili Banjalučani Petar Radulović, Marija Radulović i Milanka Maksić za šta su nagrađeni sa 1.500 američkih dolara.

Njih troje planiraju proizvodnju i preradu heljde na vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu na površini koja se ne obrađuje. Ovaj mladi tim, u kojem niko nije zaposlen, smatra da je ovo idealna prilika da riješe osnovno egzistencijalno pitanje.

Povratak selu

"Većina mladih danas hrli u gradove, žele pronaći zaposlenje u nekoj instituciji, a mi mislimo da je budućnost u proizvodnji i da se treba vratiti selu", kaže Petar Radulović i napominje da će nagrada od 1.500 američkih dolara biti dovoljna da naprave prvi korak u realizaciji njihovog biznisa.

Ove godine Startup Weekend je okupio 40 mladih osoba iz BiH koji su bili organizovani u osam timova i poslovnih ideja iz oblasti informacionih tehnologija, proizvodnje i usluga.

Startup Weekend je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru Globalne sedmice preduzetništva – svjetske kampanje podizanja preduzetničke svijesti koja se ove godine obilježava od 12. do 18. novembra. Organizovan je u saradnji sa Inovacionim centrom Banjaluka i uz podršku Ambasade SAD u BiH i USAID-a.

Direktor Agencije, Slobodan Marković, rekao je da su svi učesnici pobjednici samim tim što su prijavom na ovaj događaj napravili prvi najvažniji korak u preduzetništvu – pokazali namjeru da žele biti dio preduzetničkog poduhvata.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije