Program prevencije nasilja u školama Srednjobosanskog kantona

Radiosarajevo.ba
Program prevencije nasilja u školama Srednjobosanskog kantona

Misija Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH u saradnji s Ministarstvom obrazovanja Srednjobosanskog kantona danas je u Travniku organizirala promociju Programa prevencije nasilja u školama u Srednjobosanskom kantonu.

Predstavljena su tri dokumenta, Izvještaj o nasilju u osnovnim i srednim školama SBK-a, Protokol o postupanju u slučaju nasilja u školi i Smjernice za prevenciju nasilja u školama, koji su nastali kao rezultat istraživanja o vrstama nasilnih događaja i učestalosti nasilja u školama.

Kako je Feni pojasnila službenica za odnose s javnošću OSCE-a Radmila Trifković, OSCE je početkom ove godine u saradnji s resornim kantonalnim ministarstvom preduzeo izradu analize o nasilju u školama koja je urađena na uzorku od 75 osnovnih i srednjih škola, odnosno na uzorku od 7.800 učenika i roditelja u SBK-u.

Rezultati se ne razlikuju mnogo u odnosu na rezultate u drugim područjima, zbog čega je odlučeno da se formira radna grupa  u kojoj su bili pedagozi osnovnih i srednjih škola SBK-a, koji su na osnovu rezultata analize razvili spomenute dokumente.

''Prvi put napori škola i roditelja su stavljeni pod jednu "kapu". Na osnovu Protokola jasno je propisano koje su to odgovornosti i ponašanja u slučaju nasilja, a Smjernice govore o tome kako da se uradi prevencija'', naglasila je Trifković.

Ovim dokumentima, navela je, želi se prije svega raditi na prevenciji nasilja u školama i smanjenju broja slučajeva nasilja te uticati na mlade da znaju prepoznati i prijaviti nasilje i na pravi način reagirati u takvim situacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije