Profesor Arthur Laffer gost Ekonomskog fakulteta u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Profesor Arthur Laffer gost Ekonomskog fakulteta u Sarajevu
Jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za političku ekonomiju, profesor Arthur Laffer (Artur Lafer), dolazi prvi put u Bosnu i Hercegovinu.

On će na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu održati predavanje o temi "Siva ekonomija u Bosni i Hercegovini i njene implikacije na privredu“ za domaće ekonomske stručnjake, te profesore i studente Ekonomskog  fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Profesor Laffer obratiće se medijima u ponedjeljak, 30. oktobra u 10:30 sati, u prostorijama Ekonomskog fakulteta, Trg oslobođenja-Alija Izetbegovića 1, Sarajevo.

Profesor Laffer, poznat je kao kreator „Lafferove krivulje“, koncepta koji pokazuje šta se događa kada vlada znatno poveća stopu poreza. 

Iako je namjera da se povećanjem poreske stope povećaju budžetski prihodi, u praksi pretjerano podizanja poreskog nameta postaje kontraproduktivno, pa dovodi do opadanja poreskih prihoda i prelivanja kako sredstava, tako i radne snage na crno tržište.

Na Lafferovoj krivulji postoji tzv. optimalna porezna stopa, ona koja povećava prihode vlade, ali i zaposlenost, produktivnost i proizvodnju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije