Procurio američki dopis o sprječavanju curenja informacija

Radiosarajevo.ba
Procurio američki dopis o sprječavanju curenja informacija

The Independent u četvrtak piše o internom dopisu koji, smatra list, otkriva američka strahovanja od ponavljanja afere WikiLeaks. Bijela kuća je, naime, naložila svim vladinim resorima i agencijama da načine programe protiv, kako se navodi, insajderske prijetnje.

Cilj je, objašnjava Independent, da se na čistac istjeraju nezadovoljni ili nepouzdani službenici koji bi mogli da dođu u iskušenje i pomognu da u javnost procure države tajne poput onih koje je nedavno objelodanio WikiLeaks.

Nove mjere, detaljno obrazložene u dokumentu od 13 strana, traže od šefova službi i odjeljenja da ojačaju kompjutersku zaštitu i angažuju timove psihijatara i sociologa koji bi trebalo da otkriju promjene u ponašanju zaposlenih. Članovi tih timova bi potom nadzirali raspoloženje i držanje osoba kojima je dozvoljen pristup povjerljivim dokumentima.

U jednom poglavlju dopisa koje, po Independentu, podsjeća na paranoju viđanu tokom Hladnog rata, nadležni se pitaju i da li koriste detektore laži i da li, među zaposlenima identifikuju osobe koje neuobičajeno često putuju u inostranstvo, održavaju veze sa strancima, gaje posebne simpatije prema nekoj stranoj zemlji i da li službenici uredno prijavljuju sve kontakte s medijima.

Cilj novih mjera je da se spriječe eventualna nova, i po Washingtonu krajnje neprijatna, otkrića poput onih koja su, tokom proteklih mjeseci, dominirala svjetskim vijestima.

Na žalost, konstatuje Independent, svega 48 sati pošto je odaslat, interni dokument je procurio do novinara TV mreže ABC koji su ga uredno objavili na njihovoj internet stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije