Problemi Higijenskog servisa: Često moramo vratiti životinje na ulicu

Radiosarajevo.ba
Problemi Higijenskog servisa: Često moramo vratiti životinje na ulicu

Higijenski servis za hvatanje pasa lutalica u općini Novi Grad Sarajevo tokom svakodnevnog rada susreće se sa brojnim problemima.

Prije svega, rad Higijenskog servisa ometaju takozvana udruženja za zaštitu životinja koja vrše stalni pritisak i ometanje u obavljanju ovog posla, navodi se u saopćenju Servisa.

S obzirom na to da se posao obavlja u saradnji sa Kantonalnom veterinarskom stanicom i prihvatilištem za životinje Gladno Polje, jednakom pritisku izložene su i ove dvije ustanove.

Kažu da nažalost zbog ovih pritisaka kojima su izložene ustanove sa kojima Higijenski servis sarađuje, one često nisu u stanju ispoštovati Ugovor koji imaju sa Općinom Novi Grad Sarajevo, te su nekoliko puta vršile vraćanje životinja na ulicu putem članova udruženja za zaštitu životinja, te tako obezvrijedile trud i energiju uloženu na hvatanje pasa lutalica.

Najeklatantniji primjer podlijeganja ovim pritiscima od strane udruženja za zaštitu životinja je Rješenje kantonalnog veterinarskog inspektora, kojim se nalaže veraćanje šest pasa lutalica na ulicu, odakle su prema pozivu građana odvedeni i gdje već obitava najmanje isto toliko pasa, čime se formira čopor koji predstavlja posebnu opasnost za garađane.

Ovo je u najmanju ruku, nevjerovatno rješenje, je primjer kako institucije koje bi trebale raditi u korist građana rade na njihovu štetu.

"Upravo je Kantonalna veterinarska inspekcija odgovorna za uklanjanje opasnih pasa lutalica sa ulica, ali prema našim saznanjima oni nisu izdali niti jedno rješenje o uklanjanju opasnih životinja na području općine Novi Grad Sarajevo, bez obzira na veliki broj pacijenata, koji su se javljali u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, zbog povreda koje su im nanijeli psi", kažu iz Higijenskog servisa Općine Novi Grad.

U saopćenju se dalje navodi da s obzirom na to da udruženja za zaštitu životinja raspolažu značajnim finansijskim sredstvima, čiji su izvori nepoznati, pretpostavljaju da se ta sredstva koriste, također i za kupovinu dobre volje veterinara u Sarajevu, kako onih u Kantonalnoj veterinarskoj inspekciji, tako i u Kantonalnoj veterinarskoj stanici.

"To se pokušalo uraditi i sa našim Higijenskim servisom kroz različite vrste direktnog i indirektnog nuđenja novca, kako bi se odustalo od posla hvatanja pasa lutalica, te da se pređe s druge strane ovog posla, a to je ona strana koja želi na ulici imati što veći broj pasa, kako bi njihov rad imao smisla", dodaju.

Pored svega navedenog, udruženja ometaju rad Higijenskog servisa i na taj način što tjeraju pse kada uposlenici servisa stignu na prijavljenu adresu ili im ne dozvoljavaju fizički prilaz, skrivaju pse u kuće ili stanove.

Također, premještaju pse sa jedne na drugu adresu, lažno prijavljuju prisustvo pasa, upućuju verbalne prijetnje i fizički napadaju uposlenike Higijenskog servisa Općine Novi Grad Sarajevo.

Napominju da će Higijenski servis bez obzira na sve ove probleme raditi posao zbog kojeg je formiran, odgovarati na pozive građana i raditi koliko može na suzbijanju ovog problema.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije