Pristup sportu kao temeljno pravo

Radiosarajevo.ba
Pristup sportu kao temeljno pravo


Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović učestvuje na 5. međunarodnoj konferenciji ministara i viših zvaničnika nadležnih za tjelesni odgoj i sport (MINEPS V) koja se u organizaciji  UNESCO-a održava u Berlinu.

Teme o kojima se razgovara na konferenciji su pristup sportu kao osnovnom pravu za sve, promoviranja javnog ulaganja u programe za tjelesni odgoj i sport i očuvanje integriteta sporta.

Konferencija je prilika zvaničnicima nadležnim za oblast sporta  da raspravljaju sa međunarodnim stručnjacima. Predviđeno je da na konferenciji u Berlinu bude usvojena deklaracija kojom će biti zatraženo da tjelesni odgoj bude uključen kao obavezni dio školskog plana i programa, te da sport i tjelesne aktivnosti u školi igraju centralnu ulogu u dnevnoj rutini djece i mladih kao i podsticanje važne uloge vannastavnog sporta u školama u obrazovanju djece i mladih, kao i u pružanju inkluzivnih mogućnosti za rani razvoj.

Na Konferenciji je naglašeno da svaki pojedinac mora imati mogućnost pristupa sportu  kao temeljnog prava, nezavisno o etničkoj pripadnosti, spolu, dobi, fizičkim i mentalnim sposobnostima, kulturnom i socijalnom porijeklu, ekonomskim resursima ili spolnoj orijentaciji, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine

Ministri prisutni u Berlinu pozivaju na provođenje preventivnih mjera protiv manipulacije sportskim takmičenjima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije