Pripreme za početak izgradnje prve transverzale

Radiosarajevo.ba
Pripreme za početak izgradnje prve transverzale


Nacrt izmjena Urbanističkog plana grada Sarajeva za urbano područje za period 1986. do 2015. godine, a koji tretira izgradnju južne longitudinale i prve transverzale, usvojen je na prošloj sjednici Vlade Kantona Sarajevo.

Odluka se odnosi na izmjene na Južnoj longitudinali i na izmjene plana na dionici Prve transverzale, u Velešićima.

Projekat izgradnje prve transverzale, jedne od ključnih gradskih saobraćajnica u Sarajevu čija trasa će biti od Zemaljskog muzeja, pored Željezničke stanice, Velešića do Šipa.

"Plan je, također, izmijenjen i u naselju Šip gdje završava prva transverzala, a radi uspostave tramvajskog saobraćaja. Plan smo promijenili radi lakšeg rješavanja imovinskopravnih odnosa. Do kraja mjeseca Nacrt plana trebala bi usvojiti i Skupština Kantona Sarajevo, poslije čega slijedi javna rasprava, a nakon toga zastupnici će se ponovo izjašnjavati", rekao je za Dnevni avaz Zlatko Petrović ministar prostornog uređenja.



Prema riječima ministra, kada to bude završeno, može se očekivati početak eksproprijacije zemljišta i objekata koji se nalaze na trasi. Kada ta faza bude gotova slijedi početak gradnje za šta već postoje određena sredstva od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije