Priprema kolekcije Saint-Etienne: Ambasadorica Francuske i direktor Instituta posjetili Ars Aevi

Radiosarajevo.ba
Priprema kolekcije Saint-Etienne: Ambasadorica Francuske i direktor Instituta posjetili Ars Aevi
/ FOTO: Ars Aevi

Ambasadorica Francuske Claire Bodonyi i direktor Francuskog instituta Donato Giuliani, posjetili su Art Depo Ars Aevi. Povod za razgovor bilo je formiranje novog nukleusa Kolekcije Ars Aevi u Muzeju moderne umjetnosti Saint-Etienne koji je u proteklim godinama ostvario partnerske odnose s Muzejom savremene umjetnosti Ars Aevi Sarajevo. Poseban predmet razgovora, uz koncepciju i strategije Projekta Ars Aevi, bilo je učešće najuglednijih francuskih umjetnika u Projektu Ars Aevi, koji se među svojim osnivačima može pohvaliti imenima poput Daniela Burena, Christiana Boltanskog, Sophie Calle i ostalih.


La Place des drapeaux [Polje zastava]. Site-specific instalacija Daniela Burena na terenu Ars Aevi.  FOTO: Almin Zrno.
Kolekcija sarajevskog Muzeja savremene umjetnosti nastala je sljedeći pozive na saradnju koje su renomiranim evropskim muzejima uputili Direkcija Muzeja Ars Aevi i Grad Sarajevo i Kanton Sarajevo. 

Od 1994. do danas u procesu formiranja Kolekcije Ars Aevi, učestvovali su muzeji i centri savremene umjetnosti iz Italije (Kolekcije Milano, Prato, Venecija, Bolonjano), Slovenije (Kolekcija Ljubljana), Austrije (Kolekcija Beč), Turske (Kolekcija Istanbul), Crne Gore (Kolekcija Podgorica), i Bosne i Hercegovine (Kolekcija Sarajevo – Open Space). Francuska s Kolekcijom Saint-Etienne je sedma država koja će učestvovati u formiranju Kolekcije Ars Aevi.

Ambasadorica Bodony i direktor Giuliani iskazali su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom između Ars Aevija i francuskih umjetnika i muzeja savremene umjetnosti, te su potvrdili namjeru da u okvirima Projekta Ars Aevi u predstojećem periodu nastave promovirati francusku umjetnost ostvarenjem zajedničkih projekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije