Princeza Anne u Galeriji 11/07/95: Od sada će se o Srebrenici učiti širom svijeta (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Princeza Anne u Galeriji 11/07/95: Od sada će se o Srebrenici učiti širom svijeta (FOTO)
/ Foto: Haris Begić

Britanska Kraljevska princeza Anne svoju je posjetu Sarajevu nastavila posjetom Galeriji 11/07/95, koja čuva potresna svjedočanstva o genocidu u Srebrenici. 

FOTO: Princeza Anne posjetila sarajevsku djecu uključenu u rad na ulici

Domaćin posjete, autor izložbene postavke Tarik Samarah, njenom je Veličanstvu pokazao fotografije koje dokumentiraju razmjere tragedije, mukotrpnost procesa traganja za nestalima i identificiranja posmrtnih ostataka, te nastojanja da porodice žrtava dobiju mogućnost da sahrane svoje najmilije. 

Dvadeset godina nakon masovne egzekucije više od 8000 Srebreničana, svijet odaje poštu žrtvama, a Velika Britanija jedan je od glavnih sudionika ovogodišnjih nastojanja da se Srebrenici oda počast i omogući pravda za žrtve.

Ova je zemlja podržala je veliki multimedijalni projekt Srebrenica - Škola znanja, koji dokaze i činjenice o najvećem genocidu u Evropi nakon holokausta, omogućava dostupnim cijelom svijetu, s ciljem da se ovakve tragedije više nikad ne ponove. 

Stavljanje u upotrebu ovog kapitalnog online projekta upriličeno je tokom posjete princeze Anne, a događaju je prisustvovala naša reporterka. 

U uvodnom govoru, ambasador Velike Britanije Edward Fergusson istaknuo je da se Srebrenica ne smije zaboraviti, da žrtve zaslužuju pravdu, te da se događaji poput ovih nikada ne smiju ponoviti. 

Od ovoga trenutka, svi će širom svijeta moći učiti o Srebrenici, i to putem web-platforme. 

"Stavljanje historije pod tepih nije dobro, to vaša zemlja zna. Da li poricanje genocida vodi napretku i budućnosti? Primjer iz Južne Afrike nam pokazuje da istina i pomirenje idu ruku pod ruku", rekao je ambasador Fergusson. 

"Zato je projekt Srebrenica - Škola znanja tako važan i ponosan sam što ga je moja zemlja podržala. Zahvalan sam Tariku Samarahu i nadam se da će se materijali promovirani danas koristiti u školama, univerzitetima, institutima, među istraživačima, novinarima...

Oni koji danas znaju malo o Sebrenici moraju saznati šta se dešavalo 1995. i moraju biti šokirani tom pričom", naglasio je Fergusson.

Miran Noderland iz produkcije FAMA, koja je uz Galeriju 11/07/95 realizirala ovaj projekt, rekao je da su kroz njega predstavljene jasne činjenice i dokazi, a to je najlakši put do istine.  

"Nadamo se da će postati najvažnije sredstvo u sprečavanju poricanja genocida. Nadamo se da ce ovaj projekt biti važan u izučavanju genocida širom svijeta, kako se takvo zlo nikada ne bi ponovilo."

Na kraju svog izlaganja, citirao je sudiju Richarda Goldstonea koji je rekao: "To što se desilo u Srebrenici, treba biti dokazano:" 

Projekt Srebrenica - Škola znanja upravo to i čini. 

Na web-stranici www.famamethodology.net je dostupna video i dokumentarna animacija mapiranja genocida u trajanju od 38 minuta koja se bavi hronologijom genocida u Srebrenici i relevantnim događajima iz jula 1995; videopredavanje u trajanju od 60 minuta, kao i 12 videopredavanja zajedno s transkriptima i na bosanskom i na engleskom jeziku. 

Među istaknutim predavačima čija su predavanja dio ovog projekta su Robert Donia, prof. dr. Janja Beč-Neumann, dr. Branka Prpa, dr. Edina Bećirević, Jean Rene Ruez, mr. Hasan Nuhanović, dr. Yair Auron i Florence Hartmann, dok su tu i videopredavanja dr. Robert Donie, dr. Dubravke Stojanović, Richarda Goldstonea, Sonje Biserko, i Daniela Feirsteina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije