Princ od Monaka ponosan što je dobio ključeve Grada Sarajeva: "Velika čast"

Radiosarajevo.ba
Princ od Monaka ponosan što je dobio ključeve Grada Sarajeva: "Velika čast"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dodjela ključeva Grada Sarajeva

Princ od Monaka Albert II jučer je došao u Sarajevu i prisustvovao ceremoniji otvaranja Olimpijskog muzeja BiH, a danas mu je u Vijećnici uručeno priznanje Ključ Grada Sarajeva.

Princ se na početku zahvalio svima za toploj dobrodošlici i poručio da mu je zadovoljstvo jer boravi ovdje.

Napomenuo je kako se Vijećnica rodila, baš poput pravog Feniksa.

/ Prelijepa građevina opet u punom sjaju: Otvoren Olimpijski muzej BiH

"Čast mi je dobiti ključeve Sarajeva na ovom simboličnom mjestu", poručio je Princ.

Dodao je i kako je počašćen ovom prijateljskom gestom koja ga je dirnula, te se zahvalio svima koji su učestvovali u današnjem i jučerašnjem događaju.

Albert II je poručio da vidi trud i udružene snage mnogih ljudi za ovakav divan projekat.

Istakao je i kako je lijepo vidjeti dijelove Vijećnice u novom ruhu, ali i stare dijelove, koji su sačuvani uz pomoć bh. arhitekata.

Rekao je i kako je otvaranje Olimpijskog muzeja simbol da sport može prevazići sve poteškoće, a prisjetio se i prošlogodišnjeg EYOF-a, koji je simbol rođenja, kako je napomenuo.

Dodao je i kako ovi događaji su puni simbolike te bude posebne emocije kod ljudi.

"Želim vam sve najbolje, ne samo u sadašnjosti, već i u budućnosti vašeg grada i zemlje“, poručio je Albert II.

Na kraju je dodao da bi želio ostati danima u Sarajevu, ali da je siguran da će se vratiti kako bi zajedno slavili nova postignuća.

"Šaljem vam poruku mira i tolerancije, za koje znam da su i vrijednosti vaše zemlje“, zaključio je.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka bio je inicijator ove ideje.

"Ovaj događaj i otvorenje Olimpijskog muzeja samo su neki od pokazatelja da smo u četiri godine koje su iza nas aktivno radili na tome da pozicioniramo Sarajevo gdje pripada“, rekao je gradonačenik Sarajeva.

Napomenuo je da je puno energije uloženo da se oporavi imidž glavnog bh. grad.

"Čast i privilegija je dodijeliti ovo priznanje i vjerujem da će se dobri odnosi nastaviti i u vremenu pred nama", rekao je Skaka.

Podsjetimo, jučerašnjem otvaranju Olimpijskog muzeja BiH prisustvovali su Princ od Monaka Albert II i predstavnik predsjednika Međunarodnog olimpijskog komiteta Thomasa Bacha i cijele olimpijske porodice.

Vila Mandić, odnosno Olimpijski muzej je kulturno blago koje je pravi svjedok vremena turbulentnih dešavanja u Sarajevu. Objekat koji je odlukom Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH još 2009. godine proglašen nacionalnim spomenikom u okviru kompleksa vila iz austrougarskog perioda u sarajevskoj Petrakijinoj ulici, koju osim Vile Mandić čine vila Heinricha Reitera, vila Hermine Radisch i vila Forstratha Miklaua.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije