Prikladan kulturni i umjetnički program

Radiosarajevo.ba
Prikladan kulturni i umjetnički program

Federalno ministarstvo kulture i sporta demantiralo je danas informacije da je resorni ministar zabranio  umjetničke i kulturne događaje na dan 11. jula 2011. godine, kada se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Prikladni kulturni i umjetnički programi, koji su tematski isključivo vezani za obilježavanje genocida u Srebrenici, dozvoljeni su jer su programski vezani za Dan žalosti i nemaju zabavni karakter, napominje Ministarstvo. 

U današnjem saopćenju, Ministarstvo podsjeća da je Vlada Federacije BiH, u nastavku 12. redovne sjednice održane 5. jula, na prijedlog Ministarstva rada i socijalne politike FBiH, donijela  Odluku o proglašenju 11. jula 2011. godine Danom žalosti. 

U članu 3. spomenute Odluke stoji da se na Dan žalosti ne mogu održavati programi kulturno-zabavnog karaktera na javnim mjestima u Federaciji BiH, što je potpuno primjereno obilježavanju tog datuma.

Međutim, prikladni kulturni i umjetnički programi koji su tematski isključivo vezani za obilježavanja genocida u Srebrenici, nisu predmet ove odluke jer su programski vezani za Dan žalosti i nemaju zabavni karakter. 

"Smatramo neumjesnim komentare i optužbe na račun Ministarstva kulture i sporta FBiH, koji su vjerovatno proizvod neinformiranosti ili zlonamjere pojedinaca i određenih medija, a posebno što su vezani za najosjetljiviji i najemotivniji povod - obilježavanje genocida u Srebrenici", citat je iz  saopćenja Ministarstva kulture i sporta FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije