Prijeko potrebno tramvajsko i autobusko stajalište

Radiosarajevo.ba
Prijeko potrebno tramvajsko i autobusko stajalište


Iako je otvaranje tramvajskog i autobuskog stajališta u blizini benzinskih pumpi Ina i OMV na Stupu prijeka potreba zbog stanara novoizgrađenih zgrada, u budžetu Općine Ilidža nisu planirana sredstva za tu namjenu.

Razlog tome je, kako kažu u nadležnoj općinskoj službi, što na nedavnim javnim raspravama o Nacrtu općinskog budžeta za 2013. godinu građani Stupa II nisu podnijeli inicijativu niti su kandidirali prijedlog kako bi on bio uvršten u budžet, piše Avaz.ba. 

"Jedina inicijativa bila je za postavljanje semafora na raskrsnici iz pravca Kasindolske ulice prema Ilidži", navode u Općini. 

Međutim, stanari su se počeli useljavati u nove zgrade u blizini OMV pumpe tek početkom marta pa nisu ni mogli kandidirati prijedlog za novo stajalište.

Dionica od Stupa do Energoinvesta duga je oko 1.200 metara i sasvim je izvjesno da će građani koji žive na pola puta između dvije sadašnje stanice morati pješačiti do tramvajskog i autobuskog stajališta iako nema trotoara ni semafora na cestama koje moraju prijeći, a vozači prebrzo voze.

Prema pravilniku koji uređuje ovu oblast, zahtjev za utvrđivanje lokacije autobuskog stajališta na javnoj cesti Direkciji za puteve KS treba podnijeti nadležna općinska služba za prostorno uređenje uz saglasnost ministarstva unutrašnjih poslova na čijem se području želi graditi autobusko stajalište. 

Podnosilac zahtjeva dužan je dostaviti i projekt autobuskog stajališta i dati rješenje prilaza korisnika do stajališta - pojašnjavaju u Direkciji, koja nije zaprimila nikakav zahtjev za otvaranje novog autobuskog stajališta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije