Prijedor: Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Radiosarajevo.ba
Prijedor: Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

U Prijedoru je, povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta organizovana projekcija filma 'Sjećanje na žrtve holokausta', te je prikazan i kratki intervju sa Danilom Kišom, u kojem Kiš govori o problemu koncepta logora i važnosti borbe protiv zatvaranja i torture nad ljudima zbog njihovog drugačijeg porijekla, vjeroispovijesti, mišljenja.

Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru organizovala je grupa aktivista za ljudska prava iz Prijedora, uz pomoć Udruženja Prijedorčanki Izvor.

"Mi smo savremenici logora koji su jedan ideološki koncept koji je stvorio jedno od najvećih zala čovečanstva i ideološki koncept koji je podignut na nivo institucije. Upravo u tome je razlika u zločinu logora i svih drugih ratnih zločina u istoriji", ističe Danilo Kiš govoreći o logorima u Drugom svjetskom ratu.

Nakon projekcije, prisutni su odali počast žrtvama holokausta minutom šutnje, tihom molitvom i fatihom.

O važnosti sjećanja

Razgovaralo se i o tome zašto je bitno sjećati se prošlosti, i kako depolitizirati zločine u BiH. Važnost sjećanja potvrđuje i rezolucija o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, dok je u postratnoj BiH sjećanje na zločine rata 90-tih još uvijek tabu tema koja se politizira od strane nacionalističkih partija, ističu iz Udruženja Izvor.

''Obilježavanje međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta u Prijedoru ima posebnu važnost upravo zbog nedavne istorije Prijedora: logora smrti i počinjenih zločina 90-tih, te današnjih problema memorijalizacije i negiranja tih zločina. Građani Prijedora su se okupili da razgovaraju o važnosti sjećanja, kao i kako riješiti problem prošlosti kako bi mogli zajedno u svjetliju budućnost'', kažu iz Udruženja Izvor, istakavši da u BiH ne postoji zakon koji osuđuje negiranje zločina koji su utvrđeni van razumne sumnje na međunarodnim i lokalnim sudovima.

Okupljeni su odlučili da nastave sa radom i suradnjom, a neke od predstavljenih ideja su i zajedničkih odlazak u Jasenovac, spomenik djeci u Konjicu, posjeta nekadašnjem logoru Čelibići i brojne druge.

Takođe je razmatrana inicijativa o nacionalnom danu sjećanja na civilne žrtve rata, koji bi se obilježavao na cijeloj teritoriji BiH, čime bi konačno bilo omogućeno da se žrtve prije svega posmatraju kao ljudska bića, što bi oduzelo nacionalističkim snagama licencu na rat i ratne posljedice.

Obrazovanje i prevencija holokausta

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2005.godine donijela je zvaničnu rezoluciju o obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Odluka je donešena da taj datum bude 27. januar, dan kada su sovjetski vojnici oslobodili preživjele zatvorenike logora smrti Auschwitz – koji je simbol holokausta i stravičnog stradanja civila.

BiH, kao jedna od članica UN, takođe je usvojila obavezu da obilježava taj datum i djeluje u polju prevencije genocida.

Donošenjem zvanične Rezolucije sjećanja na žrtve holokausta, i prihvatanjem Rezolucije protiv negiranja Holokausta kao istorijske činjenice, UN su obavezale svoje članice da aktivno djeluju na obrazovanju i prevenciji genocida.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije