Prijedlog zakona o Gradu Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prijedlog zakona o Gradu Sarajevu

Predsjednik Građanske demokratske stranke BiH Ibrahim Spahić danas je u Sarajevu predstavio prijedlog zakona o glavnom gradu BiH, koji je pripremila Građanska demokratska stranka (GDS) Bosne i Hercegovine.
GDSBiH pokreće potpisivanje peticije za zakon o glavnom gradu BiH, kojim Sarajevo garantira ljudska prava i slobode, preuzima izvorne prihode i nadležnosti i odgovornosti za razvoj grada, evropske metropole

„Mi želimo da donesemo ovaj državni zakon jer je na osnovu člana 5. Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma Sarajevo definirano samo kao glavni grad BiH bez zakona“, rekao je Spahić, koji na ovom zakonu radi od 1996.

GDSBiH je do sada u više navrata pokretao pitanje pripreme ovog zakona. Prepreke za donošenje ovog zakona vidi u tome štou Federalnom parlamentu još  nema političke volje da prođe komisijsku fazu, iako je svaki put prijedlog bio utemeljen. Spahić smatra da u Sarajevu nije problem u broju općina, već u kompetencijama Gradskog vijeća i gradonačelnika.

Ključ rješenja kriza i budućnosti BiH, navodi, u donošenju ovog zakona zato što bi prema prijedlogu GDSBiH gradski vijećnici trebali biti birani direktno jednako kao općinski vijećnici ili poslanici u parlamentu.  Predviđa se i direktni izbor gradonačelnika: 

„Na taj način bi autoritet izvršne funkcije gradonačelnika Sarajeva bila stvarna utemeljena volja građana Sarajeva, a isto bi autoritet gradskog vijeća mogao biti takav da osigura da se u Sarajevu zaista garantuju ljudska prava i slobode i potpuna ravnopravnost svih građana.“

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije