Prije tačno dvije godine slavili smo Nazifa i Senadu, potom smo ih zaboravili

Radiosarajevo.ba
Prije tačno dvije godine slavili smo Nazifa i Senadu, potom smo ih zaboravili

Grand prix Srebrni medvjed prije tačno dvije godine na Berlinaleu otišao je filmu Danisa Tanovića - Epizoda u životu berača željeza. Bio je to zlatni moment bosanskohercegovačke kinematografije. Kao i štošta, uspjeh je brzo zaboravljen, a Nazif Mujić je nakon niza pokušaja i dalje u potrazi za boljim životom.  

Nešto ranije, sjetit ćemo se, Srebrni medvjed za najboljeg glumca na Berlinaleu otišao je u ruke Nazifa Mujića, protagonista stvarne priče i glavnoga glumca iz istog filma.

Glavna nagrada, Zlatni medvjed, otišla je u ruke rumunskog redatelja Călina Petera Netzera, za film Poziţia Copilului. Najboljom glumicom je proglašena Paulina García u Glorii, a redateljem David Gordon Green za film Prince Avalanche.

Vidno uzbuđen, Tanović se na pozornici zahvalio festivalu koji mnogo voli, pozdravivši cijelu ekipu koja je radila na filmu, riječima: „Ovo zaista nismo očekivali.

 Berlinale: Priznanje za Tanovićev film

Epizoda u životu berača željeza igrani je film, rađen prema stravičnoj istinitoj priči Senade Alimanović, Romkinje koju su ljekari ostavili s mrtvim fetusom u utrobi deset dana jer nije imala novca za zahvat.

Nazif Mujić živi gore nego prije, još uvijek sakuplja otpad i željezo

Uloge u filmu ostvarili su Nazif Mujić, Senada Alimanović, Sandra Mujić i Šemsa Mujić. Producenti filma su Amra Bakšić Čamo i Čedomir Kolar, a osim scenariste i redatelja Danisa Tanovića, ekipu filma čine još i direktor fotografije Erol Zubčević, montažer Timur Makarević, dizajner zvuka Samir Fočo, te izvršni producenti Adis Đapo i Adnan Beširović.

FOTO: Doček pobjednika u Sarajevu

Film Epizoda u životu berača željeza nastao je u produkciji SCCA/pro.ba u koprodukciji s A.S.A.P Films iz Pariza i Vertigo/Emotionfilm iz Ljubljane. Film je većinski finansirala Fondacija za kinematografiju Sarajevo, a realiziran je u saradnji s partnerima Fabrika d.o.o. Sarajevo i restArt Ljubljana.

Prve impresije o filmu Danisa Tanovića
Berlin: Novinari aplauzom dočekali Senadu i Nazifa, berača željeza
Tanović o 'beračima': Volim raditi stvari iz inata
Miljenko Jergović: Tanovićevi berači željeza

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije