Prije tačno 22 godine zaustavljen je sukob između ARBiH i HVO-a i osnovana FBiH

Radiosarajevo.ba
Prije tačno 22 godine zaustavljen je sukob između ARBiH i HVO-a i osnovana FBiH

Na današnji dan prije tačno 22 godine, 18. marta 1994. godine, u Washingtonu je potpisan takozvani Washingtonski sporazum.

Njime je zaustavljen oružani sukob između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća odbrane te je uspostavljena Federacija Bosne i Hercegovine.

Unutrašnji ustroj teritorija sa bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom u Republici Bosni i Hercegovini preoblikovan je u Federaciju Bosne i Hercegovine. Ona se sastoji od federalnih jedinica, kantona, koje imaju jednaka prava i odgovornosti. Kantonalni sistem je predstavljao svojevrsnu odbranu kako bi se spriječila dominacija jednog naroda nad drugim.

Washingtonski sporazum je trebao biti samo prva faza dogovora, dok bi druga faza bila i uključivanje RS u pregovore, te prema ovom planu RS trebala je da nestane i da se na nivou cijele BiH uspostavi kantonalno uređenje.

Bosanskohercegovački Hrvati i Bošnjaci su u Washingtonu, 1. marta 1994. godine, potpisali preliminarni Sporazum o stvaranju Federacije Bosne i Hercegovine koja će omogućiti konfederaciju s Republikom Hrvatskom. Taj sporazum potpisali su dr. Mate Granić, dr. Haris Silajdžić i Krešimir Zubak

Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman i predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović potpisali su u Washingtonu, 18. marta 1994. godine Okvirni sporazum o konfederalnim vezama između Republike Hrvatske i buduće bošnjačko-hrvatske federacije u Bosni i Hercegovini. Premijer Bosne i Hercegovine Haris Silajdžić i predsjednik Predsjedničkog vijeća Hrvatske Republike Herceg-Bosne Krešimir Zubak potpisali su u Washingtonu tekst Nacrta ustava federacije Hrvata i Bošnjaka u Bosni i Hercegovini.

Dana 30. marta 1994. godine, Ustavotvorna skupština Federacije Bosne i Hercegovine prihvatila je velikom većinom glasova Ustav Federacije BiH kojim se uspostavlja Federacija Bosne i Hercegovine na teritoriju s većinskim bošnjačkim i hrvatskim stanovništvom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije