Prije tačno 19 godina: Papa Ivan Pavao II posjetio Sarajevo i poručio da će mir pobijediti (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Prije tačno 19 godina: Papa Ivan Pavao II posjetio Sarajevo i poručio da će mir pobijediti (FOTO)
/ FOTO: Historija.ba

Papa Ivan Pavao II bio je jedan od najomiljenijih poglavara katoličke crkve. Zagovarao je pravo svakog naroda, na svoju državu, samostalnost i suverenost. Osmislio je sintagmu kultura života, promicao je međureligijski dijalog i mir i zalagao se za jedinstvo kršćana. Pokazao je otvorenost prema drugim vjerskim zajednicima i prvi je papa, koji je ušao u džamiju i sinagogu.

Papa Ivan Pavao II, građanskog imena Karol Józef Wojtyła, rođen je 18. maja 1920. godine u poljskim Wadowicama. Preminuo je 2. aprila 2005. godine u Vatikanu. Blaženim je proglašen 2011. godine.

Papa je prije tačno 19 godina, 12. i 13 aprila 1997. godine, bio u posjeti Sarajevu. Dolazak pape je davalo novi tračak nade za ratom napaćenu i razrušenu zemlju. Po izlasku iz aviona, poljubivši bosanskohercegovačku zemlju, Papa je blagoslovio sve njezine ljude, pozvavši ih na trajno zalaganje za mir na ovim prostorima, potom prisustvovao misi u sarajevskoj katerdrali.

"Mir će pobijediti ako svi budu znali raditi u istini i pravdi, idući istodobno ususret zakonitim očekivanjima stanovnika ovih krajeva koji u svojoj složenoj raznolikosti mogu postati znakom za čitavu Europu", izjavio je papa Ivan Pavao II prilikom posjete Sarajevu.

Dan kasnije je pred 50.000 prisutnih na stadionu Koševo predvodio svečano euharistijsko slavlje. Pozvao je na mir, praštanje i pomirenje, dodavši kako je bitna pretpostavka pomirenja istina i pravda.

Iako je Ivan Pavao II još 1994. godine želio doći u Sarajevo i iako su pripreme za njegov dolazak bile gotovo završene, ta se posjeta nije mogao ostvariti budući da niko nije mogao garantovati sigurnost Papi i hodočasnicima.

Papa Ivan Pavao II je dva puta posjetio Bosnu i Hercegovinu o kojoj je govorio čak 263 puta. Nakon Sarajeva posjetio je i Banju Luku 22. jula 2003.

Tako je Ivan Pavao II u Castel Gandolfu održao govor koji je namjeravao izgovoriti u Sarajevu. U govoru, koji je prenosila bosanskohercegovačka televizija, Papa se obraćao kao da je u Sarajevu, piše Historija.ba.

Fotogaleriju papine posjete Sarajevu pogledajte ovdje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije