Prije sedamdeset godina osnovan je prvi vrtić u Sarajevu (FOTO)

Radiosarajevo.ba
Prije sedamdeset godina osnovan je prvi vrtić u Sarajevu (FOTO)
/ Vrtić Čika Jova Zmaj

"Čika Jova Zmaj" zvao se prvi vrtić u Sarajevu, koji je osnovan krajem oktobra 1945, vrlo brzo nakon oslobođenja grada. 

Tim povodom, današnja Javna ustanova “Djeca Sarajeva” svojim rođendanom smatra 25. oktobar 1945, čuvajući uspomenu na prvi sarajevski vrtić, s imenom čuvenog dječijeg pjesnika. 

Povijest sarajevskog predškolskog odgoja zapravo je počela još u 19. stoljeću, 1882. godine na Banjskom brijegu u ulici Mehmed-paše Sokolovića, gdje su sestre Milosnice osnovale ustanovu za čuvanje djece. 

Ubrzo nakon otvaranja vrtića Čika Jova Zmaj, uslijedilo je otvaranje "Gradskog vrtićau zgradi bivšeg Američkog konzulata, a potom i vrtića "Stari gradkoji je osnovan 1947. Prve jaslice otvorene su 1949. 

Sedamdeseti rođendan JU “Djeca Sarajeva” obilježavaju sa 30 vrtića (uskoro treba da se otvori objekt u ilidžanskom naselju Lužani) koje pohađa oko 2.400 djece.

Na današnjoj konferenciji za medije kojom je najavljeno obilježavanje Dana JU “Djeca Sarajeva” od 2. do 8. novembra, prisutne je najprije pozdravila Jasmina Čongo, v.d. direktorica ustanove. 

"Predškolski odgoj nije prestajao ni tokom opsade Sarajeva, kada se uslijed ratnih dejstava s djecom radilo po podrumima i skloništima. Godine 1994. u funkciji nije bio ni jedan objekt, ali je te godine donesen dokument - "Osnove predškolskog rada", koje je tada potpisao ministar obrazovanja Enes Karić", ispričala je gospođa Čondo. 

Današnji ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović osvrnuo se ukratko na aktivnosti i planove koje trenutni sastav vlade ima po pitanju predškolskog obrazovanja. 

"Evidentan je niz problema s kojima se danas susreće JU Djeca Sarajeva, od kojih je jedan od najizraženijih - skučeni kapaciteti za smještaj većeg broja djece. Međutim zahvaljujući sistematizaciji koja je napravljena ovog ljeta, mi smo otvorili konkurse za zapošljavanje odgojnog kadra kako bi se u vrtiće moglo upisati još 300 djece", rekao je ministar.

On je posebno ponosan na proširene kapacitete za smještaj djece s poteškoćama. Iz nekadašnjeg objekta u ulici Mjedenica, djeca su ove školske godine prešla u veći prostor u O.Š. Vladislav Skarić, gdje je sada omogućen kvalitetniji rad s asistentima. U ovom projektu, Ministarstvu je partner bila NVO Edus.  

Briga Ministarstva za zdravlje

Nakon nedavnog masovnog trovanja polaznika sarajevskih vrtića salmonelom, uslijedila je ostavka direktorice JU Djeca Sarajeva i dijela upravnog odbora.

Kako bi se opasnost od nove zaraze svela na minimum, iz Ministarstva za zdravstvo najavili su pojačane sanitarne nadzore nad osobljem i opremom u pripremanju hrane za mališane. 

Ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS-a Karolina Karačić na današnjoj je konferenciji za medije rekla da njeno ministarstvo po zakonu subvencionira boravak djece u vrtićima u omjeru od 30 do 100 posto, u ovisnosti o materijalnoj situaciji porodice. 

"Nama je veoma bitno da sva djeca imaju jednake uvjete za predškolski odgoj. Trenutni nam je cilj i da što više djece s poteškoćama pohađa predškolske ustanove, što je bitno za cjelokupnu zajednicu.", naglasila je ministrica Karačić. 

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme! 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije