Prijavite se na Vučko trail 2017: Izazov, druženje i zdrav način života

E.B.
Prijavite se na Vučko trail 2017: Izazov, druženje i zdrav način života
Planinarsko društvo Željezničar će u 1. jula ove godine organizirati drugi Vučko Trail. Utrka će biti održana na planinama Bjelašnici i Visočici.

Vučko trail je trčanje po prirodi po označenoj stazi, a ove godine planirane su tri utrke i to jedna od 13 km, druga 36 km i treća 65 km, rekao nam je Dalvin Kadirić predsjednik  Planinarskog društva Željezničar.

"Namjera je približiti neke dijelove Bjelašnice i Visočice u koje ljudi ne idu. Obično se zaustavimo u Babinom dolu i to u zimskom periodu. Ovo je način da im pokažemo šta sve nude naše planine a s druge strane da se dobro zabavimo i učestvujemo u sportskim aktivnostima. Ova trka je izazov, izlazak u prirodu, nešto novo, nešto kvalitetno. Svi oni koji su s nama bili prošle godine znaju koliko smo se potrudili za ovaj događaj", kazao je Kadirić.

Prijave su u toku, a među prijavljenim su i kandidati iz drugih zemalja, poput Danske, Bjelorusije, Austrije, Holandija... Kod nas je to još uvijek nepoznat sport za razliku od drugih zemalja, tako da smo iznenađeni brojem prijavljenih i zainteresiranih za ovogodišnju trku, kaže sekretar društva Emir Handžić.

Dvije manje utrke nisu vremenski ograničene dok treća i najduža ima time limite, kažu naši sagovornici.

"Prošle godine smo imali trke od 15 i od 50 km, a pobjednik duže utrke je završio za 7 sati. Tako da je planirano da ovogodišnja najduža trka bude završena za oko 7 i po do 8 sati”.

Kako se aktivnosti odvijaju u planini i postoji mogućnost da se učesnik izgubi, obaveza je da trkač posjeduje:

- mobilni telefon sa napunjenom baterijom i aktivnim brojem. Telefon treba biti uključen tokom cijele trke ali na silent modu

- komplet prve pomoći + astro folija

- zviždaljku

- startni broj i instrukcije za trku

- CamelBack ili bocu s najmanje 1 litar tečnosti

U slučaju da ne posjeduju obaveznu opremu slijede kazneni bodovi. Naime, tokom trke organizator zadržava pravo da provjerava obaveznu ličnu opremu takmičara. Za svaki dio koji nedostaje, takmičari će biti kažnjeni dodavanjem kaznenog vremena i to po 15 minuta za svaki dio koji nedostaje! Takmičar će biti diskvalifikovan ako sakupi više od 45 kaznenih minuta, odnosno ukoliko mu nedostaje više od 3 dijela obavezne opreme.

Kako se prijaviti na Vucko trail

Sve informacije o stazama i uslovima mogu se pronaći na stranici vuckotrail.ba.

"Svi koji se prijave i uplate dobit će startni paket s maicom, kuponom za hranu, startnim brojem s uputama gdje će tokom staze moći dobiti vodu, sok, voće… Za sve one koji završe utrku biće dodijeljene i medalje kao uspomena na ovaj važan podvig, a planirane su i novčane nagrade. Ove godine fond iznosi 3000 KM.

Do sada je prijavljeno preko 150 kandidata, što pokazuje mnogo veći interes u odnosu na prošlu godinu te da ovaj događaj raste u cilju promocije našeg grada, okolnih planina ali i cijele države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije