Prijateljstvo osoba sa umanjenim sposobnostima Sarajeva i Kragujevca

Radiosarajevo.ba
Prijateljstvo osoba sa umanjenim sposobnostima Sarajeva i Kragujevca

Članovi Kluba osoba s invaliditetom iz Kragujevca borave u studijskoj posjeti Sarajevu gdje će se tokom pet dana boravka, kroz razne aktivnosti i upoznavanja kulturno-historijskih znamenitosti, družiti sa članovima NVO altruista 'Svjetlo u okviru aktivnosti koju su nazvali Mostovi prijateljstva.

Devet članova Kluba osoba s invaliditetom iz Kragujevca danas, drugog dana posjete, učestvuju u art kreativnoj radionici, dok je u poslijepodnevnim satima planirana ekoakcija na Vilsonovom šetalištu, kazao je u razgovoru za Agenciju Fena izvršni direktor NVO altruista 'Svjetlo' Haris Čaušević.

Susreti prijateljstva nije projekt podržan od donatora, iako su se obratili svim instancama, do sada je osigurana samo polovina sredstava za sufinanisranje susreta i to zahvaljujući predsjedniku Federacije BiH Živku Budimiru s podrškom od 1.500 KM i načelniku Općine Stari Grad Ibrahimu Hadžibajriću s podrškom od 500 KM.

NVO altruista 'Svjetlo' upostavila je saradnju s Klubom osoba s invaliditetom iz Kragujevca 2010. godine, kada su u petodnevnu posjetu primili pomoćnicu gradonačelnika za sektor socijalna zaštita grada Kragujevac Slavicu Saveljić i voditeljicu Kluba osoba s invaliditetom Branku Ristić.

FOTO: Facebook

Na poziv Grada Kragujevac već 2011. godine, dva predstavnika ove organizacije boravili su u trodnevnoj posjeti Kragujevcu, gdje su bili primljeni u Gradskoj upravi, posjetili ustanove obrazovanja i socijalne zaštite i o tome dostavili skraćeni izvještaj Kantonu, općinama u Kantonu Sarajevo, Gradu Sarajevo i ustanovama koje bi se mogle povezati te razmijeniti iskustva.

Osim uspostavljanja saradnje i razmjene iskustava, te posjete nekim ustanovama obrazovanja i socijalne zaštite imali su i prijeme u Gradu Sarajevu i općinama Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad.

Čaušević je podsjetio i da su  NVO altruista 'Svjetlo' i Klub osoba s invaliditetom iz Kragujevca bili most povezivanja Općine Stari Grad i grada Kragujevac koji su se 2011. godine bratimili i potpisali Sporazum o saradnji.

Za naredne dane studijske posjete planirano je učešće na interkulturalnom kampu Strgačina gdje će učestvovati mladi iz Višegrada, Goražda, Rudog i Tuzle, planiran je i obilazak piramida u Visokom gdje će posjetitelji razgovarati sa Semirom Osmanagićem o bosanskim piramidama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije