Prihvatilište za pse u Gladnom polju počelo sa radom

Radiosarajevo.ba
Prihvatilište za pse u Gladnom polju počelo sa radom

U okviru UPI Zemljoradničke zadruge Ilidža, u Gladnom polju kod Sarajeva i drugo sarajevsko prihvatilište za napuštene pse počelo je sa radom. Datum svečanog otvaranja i pratećeg programa bit će naknadno saopćen. U prihvatilištu se već nalazi 40-ak pasa.

Za razliku od onog u Prači, ovo prihvatilište se nalazi unutar granica Kantona Sarajevo (nalazi se sa desne strane ceste, nekoliko minuta vožnje nakon Mostarskog raskršća i kružnog toka ka Rakovici i Kiseljaku) te je potrebeno svega 15-ak minuta vožnje kako bi se stiglo do njega, a tu su i redovne autobuske linije. Da bi sklonište počelo sa radom, Općina Ilidža je uplatila potporna sredstva.

"Projekat izgradnje skloništa u Gladnom polju pokrenula je Zemljoradnička zadruga Ilidža sa udruženjem za zaštitu životinja Avlijaneri te je ponuđen Općini Ilidža, koja je dala podršku u izgradnji, a također će dati podršku i u održavanju pasa sa područja te općine koji će biti smješteni u skloništu. Sklonište ima kapacitet da primi stotinu pasa plus 50 pasa koji bi tu bili na hospitalizaciji (oporavak od sterilizacija i kastracija i sl.), a već ustaljenim akcijama udomljavanja udruženja Avlijaneri, kao i podrškom ostalih udruženja očekujemo da ćemo udvostručiti broj pasa koji će u toku godine proći kroz ovo sklonište", izjavio je za Radiosarajevo.ba Almir Džanković, direktor Zemljoradničke zadruge Ilidža.

Zemljoradnička zadruga u ovom slučaju pružit će smještaj za pse, dok će udruženje Avlijaneri vršiti nadzor nad psima te raditi na udomljavanju pasa.

Podsjetimo, ovo sklonište je trebalo da bude otvoreno još prije nekih mjesec dana, ali je datum otvaranja prolongiran kako bi se psima obezbijedio što bolji smještaj. Izgrađeni su unutrašnji boksovi za pse sa vanjskim ispustima, riješeni su odvodi, a tu će se naći i kupaonica, operaciona sala, sala za preglede te kancelarija za vođenje evidencije, kao i boksovi za hospitalizaciju pasa i karantinski boksovi.

"Povodom otvaranja ovog skloništa, sazvana su sarajevska udruženja za zaštitu i dobrobit životinja Help Animals, Av-Mau, Život i Prijatelji životinja, sa kojima je dogovoreno da prikupe informacije o najproblematičnijim psima na određenim lokacijama. Zbog malog kapaciteta skloništa, u suradnji sa Općinom Ilidža te veterinarskom inspekcijom, izvršit će se se selekcija najkritičnijih slučajeva koji će biti primljeni u sklonište", izjavio je za Radiosarajevo.ba Adnan Smailbegović, predsjednik Avlijanera.

Općina Ilidža će većim dijelom finansirati opstanak ovog skloništa, dok će udruženje Avlijaneri obezbijediti dodatnu hranu i ostala potrebna sredstva.

Sklonište će biti otvoreno za javnost te su dobrodošli svi ljudi koji žele da se druže sa psima i prošetaju ih te na taj način pomognu njihovoj socijalizaciji i udomljavanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije