Priče iz čekaonice: BiH jedina u Evropi nema jedinstvenu listu esencijalnih lijekova

Radiosarajevo.ba
Priče iz čekaonice: BiH jedina u Evropi nema jedinstvenu listu esencijalnih lijekova

Esencijalna lista lijekova je jedna od gorućih oblasti u zdravstvenom sistemu Bosne i Hercegovine. Godine 1977. Svjetska zdravstvena organizacija je propisala esencijalnu listu lijekova i od tada, pa do danas neke zemlje susreću se s velikim problemima po ovom pitanju.

Među njima je i Bosna Hercegovina, koja na državnom nivou, kao jedina u Evropi, nema jedinstvenu listu esencijalnih lijekova. Zato u Federaciji BiH imamo jedanaest listi – za svaki kanton i na nivou entiteta, dok je u Republici Srpskoj na snazi jedna lista.

Piše: Amina Bijelonja, Radiosarajevo.ba

Da podsjetimo – radi se o lijekovima koji se pacijentima izdaju na recept. U zadnjoj u nizu Priča iz čekaonice bavimo se pitanjima esencijalne liste lijekova, do kakve promjene je došlo njenim revidiranjem, da li su pacijenti zadovoljniji...

No, krenimo redom...

Krajem ove godine Federalno ministarstvo zdravstva, a po odluci Vlade Federacije BiH, izdalo je, odnosno revidiralo novu esencijalnu listu lijekova na kojoj se našlo novih 166 lijekova. Odluka o izmjeni i dopuni Odluke o listi lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine je donesena na 32. sjednici, održanoj 03.12.2015. godine. Ovom odlukom utvrdila se Lista lijekova obaveznog zdravstvenog osiguranja Federacije Bosne i Hercegovine, kao i cijene lijekova na Federalnoj listi lijekova.

Lista je u odnosu na prošlogodišnju proširena za 12 novih lijekova, čime će građani FBiH dobiti najkvalitetnije lijekove na esencijalnoj listi koja je najjeftinija u regionu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravlja.

Federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić, mišljenja je da proširenje liste donosi uštede od 10 do 12 posto. Od 166 lijekova koji će sada biti na listi, domaći proizvođači imaju registrirana 73 lijeka. Saznajemo da je lista lijekova generička, što znači da su lijekovi svih proizvođača koji imaju isti sastav, a nalaze se na listi, besplatni.

Federalna lista lijekova predstavlja osnovu na temelju koje svako kantonalno ministarstvo zdravstva izrađuje pozitivnu listu lijekova kantona i istu dostavlja na usvajanje vladama kantona.

Iz Federalnog ministarstva zdravstva ističu da cijene navedene na Federalnoj listi lijekova ne podrazumijevaju konačne cijene za koje se lijek može kupiti u apoteci u slučaju da lijek tog generičkog naziva ne bude uvršten na pozitivnu listu lijekova kantona. Ovome dodajmo i to da je Vlada uspjela smanjiti cijenu nabavke lijekova za A listu za 7.47% i na B listi za 6.26%. To bi trebalo napraviti uštede od 7.6 miliona KM u Federalnom fondu zdravstvenog osiguranja.

U poređenju sa zemljama u regionu, tvrde u Federalnoj vladi, ova esencijalna lista je najjeftinija.

Pacijenti nezadovoljni

Pojedini građani imali su i mnogo iskustava. Posebno se ovo odnosi na situacije kada ljekar propiše lijek koji košta 3-4 puta više od onoga što su očekivali, a u nekoliko slučajeva propisan im je lijek koji su mogli kupiti u slobodnoj prodaji – bez recepta.

Sve ovo nam se dešava zato što smo neinformisani i što nam doktori izdaju recepte na lijekove koji nisu na listi A, a po kantonima su različite liste, kaže nam jedan pacijent iz Sarajeva, te dodaje:

Ako hoćeš Lopril koji je na listi, ti moraš doći npr.danas kod doktora i narućiti se da dođeš za neki mjesec dana da bi dobio taj recept za besplatan Lopril.

Kantonalne liste

Ustavom Federacije BiH zdravstvo je u podijeljenim nadležnostima između Federacije i kantona, s tim da Federacija utvrđuje politiku i donosi zakone iz oblasti zdravstva, dok kantoni provode zakone. U isto vrijeme prikupljanje i raspodjela sredstava od obaveznog zdravstvenog osiguranja iz čega se zapravo i finansira zdravstveni sistem se provodi na nivou kantona, dok se 9 posto prikupljenih sredstava prosljeđuje u Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja koji, pak, finanasira najskuplje oblike zdravstvene zaštite za sve građane Federacije BiH, kao što je kardiohirurgija i kardiologija, liječenje karcinoma, hemodijaliza itd.

A odluku o revidiranju lijekova Kantona Sarajevo donijela je, na prijedlog Ministarstva zdravstva KS-a, donijela Vlada KS-a, čemu je prethodila široka rasprava i učešće svih zdravstvenih ustanova, kako bi se Lista lijekova definirala u skladu s potrebama pacijenata i ustanova koje pružaju zdravstvene usluge. Komisija za lijekove Kantona Sarajevo formirana u maju ove godine imala je zadatak da predloži revidiranu listu lijekova uvažavajući potrebu za racionalizacijom sredstava te poštujući stručne stavove za primjenu lijekova i indikaciona područja.

Po prioritetu, na A listi lijekova koja se usaglašava s listom definiranom na nivou Federacije BiH, nije došlo do većih promjena. U odnosu na dosadašnju Listu lijekova Kantona Sarajevo tzv. B lista reducirana je za lijekove koji nisu esencijalni te je izvršen odabir lijekova koji su neophodni stanovništvu Kantona Sarajevo.

Kada je u pitanju Tuzlanski kanton, osigurana lica imaju pravo na lijekove koji se nalaze na lijekove utvrđene Odlukom o Listi lijekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja.

Esencijalna lista lijekova u Republici Srpskoj

Proceduru javnih nabavki lijekova s bolničke liste, kao i citotoksičnih, bioloških i "specifičnih" lijekova u Republici Srpskoj, provodi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske centraliziranim nabavkom za sve bolnice.

"Jedan dio lijekova i potrošnog sanitetskog materijala, koji su specifični samo za rad Univerzitetskog kliničkog centra RS, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama RS-a nabavlja sam Univerzitetski klinički centar RS-a. Trenutno u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske nedostaje minimalan asortiman lijekova što je posljedica proceduralnih poteškoća prilikom provođenja javne nabavke u FZO RS, nastalih zbog žalbi pojedinih dobavljača. Ukoliko nema terapijske alternative i pacijent sopstvenim finansijskim sredstvima obezbijedi lijek ili sredstvo koji se nalazi na listi, pacijentu se odobrava povrat utrošenih finansijskih sredstava", kazali su za portal Radiosarajevo.ba iz Službe za odnose s javnoću UKC Banja Luka.

Uvrštenjem novih lijekova na listu, procjena je da će Fond na godišnjem nivou ostvariti uštedu od oko 114.000 KM. FZO RS navodi da za lijekove sa "Liste A" osiguranici plaćaju samo participaciju od 10 posto referentne cijene lijeka, ukoliko nisu po nekom osnovu oslobođeni plaćanja ove obaveze, dok za lijekove s liste B svi osiguranici plaćaju 50 posto cijene.

Sve esencijalne liste lijekova pacijenti mogu pronaći na stranicama ministarstva zdravlja.

Tekst je nastao u suradnji s projektom Otkucaji.net.  Fondacija Dokukino je na Otkucaji.netsakupila na stotine svjedočanstava o kvalitetu našeg zdravstvenog sustava. Na taj način, uz podršku Fonda otvoreno društvo Bosna i Hercegovina i u partnerstvu s Radiosarajevo.ba, grade zdrav sistem za zdravu zajednicu.

Koliko vi čekate na pregled? Podijelite svoju priču na Otkucaji.net ili pišite redakciji portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije