Priča o Renati, plavokosoj „šaptačici bikovima“ i kraljici korida u BiH

Radiosarajevo.ba
Priča o Renati, plavokosoj „šaptačici bikovima“ i kraljici korida u BiH
Renata Pranjković (39), Zrenjaninka udata u Vitezu, poznata je kao kraljica korida u BiH.

Ova plavokosa „šaptačica bikovima“ jedina je žena u BiH koja uzgaja vrhunske bikove bodače i vodi ih na koride širom zemlje i atrakcija bez koje ne može proći nijedna značajnija borba bikova ili narodni vašar, od zapadne Hercegovine do srednje Bosne i Krajine, piše Blic.rs.

 Na osnovu dugogodišnjeg iskustva, sa svojim je bikovima osvajala nagrade i na Grmečkoj koridi i u Čevljanovićima.

"Dugo je to bila Grmečka korida, koja ima najdužu tradiciju, ali danas je, definitivno, broj jedan Kočićev zbor. Na Manjači je najbolja korida, okupe se najbolji bikovi u BiH i najviše ljudi, bude ih više od 50.000, a i atmosfera je odlična", poručuje Renata i dodaje da se Čevljanovići „broj 2 u BiH“, iako neki u Federaciji BiH možda misle drugačije

Svojom neobičnom pojavom u miljeu kojim caruju robusni muškarci i bikovi bodači, Renata je izazvala pažnju domaćih i stranih medija.

O njoj su snimane tv emisije i dokumentarci, a glavni je lik i u dokumentarnom filmu „Korida“, režisera Siniše Vidovića, koji je nedavno promovisan na Sarajevo film festivalu, a u Banjaluci će biti premijerno prikazan 29. augusta, u sklopu Kočićevog zbora.

 "Mnogi se, kao, nešto zgražaju nad borbama bikova i opštenarodnim veseljima, ali to je naša tradicija, mi smo takav narod i nema u tome ničeg lošeg. Uostalom, posle rata mi smo se prvo počeli družiti na koridama i zborovima. Da smo čekali da nas političari izmire, još bismo se gledali preko nišana", kaže Renata.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije