Priča koja prelazi granice zelenih travnjaka: Fočanski efendija i fudbaler

Radiosarajevo.ba
Priča koja prelazi granice zelenih travnjaka: Fočanski efendija i fudbaler
Dženan Krajišnik nije možda najbolji igrač FK Sutjeska iz Foče, ali priča o njemu prešla je granice zelenih travnjaka i sportske okvire, piše Slobodna Dalmacija.

BiH / Fočanski imam u dresu FK Sutjeska: Efendija u kopačkama

Tridesetsedmogodišnji Krajišnik je po zanimanju hodža i imam čuvene Aladža džamije. Na službu u istočnu Bosnu stigao je prije dvije godine i gradom na rijeci Čehotini odmah se pronio glas o novom hodži koji dobro igra nogomet.

"Meni je", priča direktor Sutjeske Rade Vasiljević,"u ured došao član naše Uprave Zdravko Matović. I nekako mi dođemo na temu o novom hodži, ko je i što je, i shvatimo da se radi o u našim bh. okvirima poznatom igraču.

Ponikao je u Visokom, igrao za Zvijezdu Gradačac, Čelik, Krivaju..., čak i za mlađe uzraste reprezentacije BiH. 

Iako Transfermarkt kao trenutnu tržišnu vrijednost navodi 25 hiljada eura, u praksi se dogovor Sutjeske i njenog lijevog bočnog braniča svodi na hranarinu, opremu i prijevoz. Nastupaju u prvoj ligi Republike Srpske, lanjsku su sezonu završili kao sedmi od ukupno 12 klubova. Uprkos ne bajnoj financijskoj situaciji, reklo bi se - solidan drugoligaš.

Nogomet je u ovome slučaju ipak nešto više od igre, pogotovo stoga što Foča i danas vida ratne rane. Bošnjaci su od predratne većine spali na debelu manjinu, pogotovo u samome gradu. Tako za klub igraju uglavnom pravoslavci, piše Slobodna Dalmacija.

"Ako mislite da bi Krajišnik imao nekih problema zato što je Bošnjak i hodža, to su vam neka prošla vremena. Kada je dobio ponudu da zaigra za Sutjesku, sam mi je ispričao da je s tom idejom upoznao svoje vjernike, džematlije. I oni su bili ti koji su ga nagovorili da u već poznim nogometnim godinama, jer se već bio oprostio, ponovno obuje kopačke. I on i drugi računali su na to da će biti dobro prihvaćeni u integraciji bošnjačkih povratnika", kaže Igor Jovanović, novinar Radio Foče i gradski hroničar, i dodaje da je njegovim sugrađanima možda veće iznenađenje od hodže u kopačkama bilo kada je nekoliko godina prije njega u istom klubu zaigrao prvi crni igrač.

Sa suigračima gostuje na vrućim terenima šriom srpskog entiteta, ali Sutjeskin lijevi bek do sada nije imao nikakvih neugodnosti. Sve se u biti svede na poneku duhovitu tipa "Efendija, drži ga!" ili "Hodža, riješi to!'"

U Foči hodža Dženan živi sa suprugom i dvoje djece, prepoznaju ga na svakom koraku, a njemu je popularnost s nogometnih terena počela i malo smetati. Više pročitajte na portalu Slobodne Dalmacije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije