Stručnjaci: Kako svaka žena na vrijeme može otkriti rak grlića maternice

J. Ćebo
Stručnjaci: Kako svaka žena na vrijeme može otkriti rak grlića maternice
Foto: Medical Park / doc. dr. Mine Kabakaş

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, broj utvrđenih slučajeva tumora cerviksa (dijagnoza C53 prema MKB-10) u 2016. iznosio je 478, u 2017. bio je 478, a u 2018. godini 485. Mortalitet od raka grlića materice u FBiH je u 2018. iznosio 64.

Kako bi se podigla svijest žena da redovno dolaze na preglede, svake godine u januaru se i na području naše zemlje provodi Evropska nedjelja prevencije raka grlića maternice.

Zašto je rak grlića materice jedna od najčešćih bolesti žena? Kolika je stopa izlječivosti? Kako reagirati na vrijeme i spriječiti rak cerviksa? Kakav je stav struke te je li rješenje vakcina protiv HPV-a? Na sva ova pitanja odgovor smo potražili od doc. dr. Mine Kabakaş, spec. ginekologije i akušerstva Medical Park iz Turske. 

Jedna od bolnica Medical Park - undefinedPromo: Jedna od bolnica Medical Park

„Rak maternice javlja se u ćelijama u donjem dijelu maternice koji se naziva grlić maternice. Cerviks je dio maternice u obliku vrata koji se spaja s vaginom. Različite vrste humanog papiloma virusa (HPV) koje uzrokuju spolno prenosive infekcije najčešći su uzrok raka vrata maternice. Kada je izložen virusu kod većina žena, imunološki sistem sprečava oštećenje tijela. No, kod male skupine žena virus preživljava godinama. Ovi virusi pokreću postupak zbog kojeg neke ćelije na površini grlića maternice postaju stanice raka“, govori na početku razgovora za portal Radiosarajevo.ba Kabakaş. 

Simptomi su u početku vrlo oskudni, gotovo da ih i nema. Međutim, prvi klinički simptom je povremeno krvarenje, koje nema nikakve veze sa menstrualnim ciklusom.

„Vaginalno krvarenje je najčešći oblik simptoma raka vrata maternice koje se može pojaviti izvan menstruacije, nakon spolnog odnosa ili nakon menopauze. Drugi čest simptom je bol tokom spolnog odnosa. Rani znakovi su prekomjerni vaginalni iscjedak kao i nenormalni prekid menstrualnog ciklusa“, upozorava doktorica.

Humani papiloma virus (HPV) nalazi se u oko 99 posto karcinoma grlića maternice. Pojašnjava nam da postoji više od 100 različitih vrsta HPV-a od kojih se mnogi smatraju niskim rizikom i ne uzrokuju rak grlića maternice.  

„Više od 70 posto slučajeva raka grlića maternice javlja se zbog HPV-16 i HPV-18, koji se često nazivaju i visokorizičnim vrstama HPV-a. Vrste visokog rizika od HPV-a mogu uzrokovati abnormalnosti ćelija  ili karcinom. Stadij karcinoma grlića maternice je najvažniji faktor u izboru liječenja. Međutim, drugi faktori kao što su tačan položaj raka u grliću maternice, vrsta raka, dob, sveukupno zdravlje i želja za potomstvom, također utječu na mogućnosti liječenja“, napominje naša sagovornica.

Prema njenim riječima, liječenje karcinoma grlića maternice može se izvesti jednim postupkom ili u kombinaciji...

„Za uklanjanje raka može se provesti hirurški zahvat, radioterapija, kemoterapija ili radiohemijska terapija te kombinirani oblik navedenog. Druge metode liječenja se primjenjuju u zavisnosti od stadija raka i stanja pacijenta“, naglašava ginekologinja za portal Radiosarajevo.ba.

Infekcija humanim papiloma virusom (HPV) najvažniji je faktor rizika za rak grlića maternice.

Žene koje puše imaju dvostruko veći rizik od raka grlića maternice u odnosu na nepušače. Prema nekim studijama rizik za rak grlića maternice nađen je veći kod žena koje su pokazale dokaze infekcije klamidijom u pretragama krvi i ispitivanju cervikalne sluzi.

„Žene koje ne konzumiraju dovoljno voća i povrća u svojoj prehrani mogu biti izložene riziku za rak grlića maternice. Također, žene prekomjerne težine imaju veći rizik od razvoja adenokarcinoma grlića maternice. Porodična anamneza raka vrata maternice je još jedan faktor rizika“, pojašnjava Mine Kabakaş za Radiosarajevo.ba

Ilustracija  - undefinedFoto: Pixabay: Ilustracija

Prevencija kao i rano otkrivanje raka maternice se vrši testiranjem na HPV virus. Pored toga, napominje doktorica, vakcinacija protiv HPV virusa je također preventivna metoda  u zaštiti od  pojave raka grlica maternice. 

Zašto nema HPV vakcina u programima imunizacije u BiH, i da li je vakcina slobodno dostupna onima koji se žele vakcinisati?

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH (ALIMBiH) su rekli kako su Gardasil i Cervarix vakcine uredno registrirane u BiH, što je moguće potvrditi i u pretraživaču Agencije.

Gardasil 9, najkompletnija i najefikasnija HPV vakcina danas, još nije registrirana te nije moguć njen uvoz, a time ni primjena u imunizaciji. Ovo znači da postoje uslovi za uvoz dva tipa HPV vakcine, ali se čini da su uvoznici, zbog manjka potražnje, prestali uvoziti ovaj lijek. Lijek se tek po potrebi nabavlja samo u nekim ordinacijama privatne ginekološke prakse, ali malo žena zna za ovu mogućnost preventive za sebe ili svoju djecu ili nemaju novca da sebi priušte ovu vakcinu, piše Glas Amerike.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH su na pitanje o problematici uvođenja HPV vakcine u Program imunizacije dali sljedeću zvaničnu izjavu:

„Odluka o uvođenju nove vakcine u Program imunizacije otvara mnoga pitanja u određivanju prioriteta ulaganja u zdravstveni sektor. Izazov je sustavno rješavati ključna pitanja kako bi se osigurala najbolja usluga na prikladan, pristupačan i isplativ način. To obuhvata čitav opseg aktivnosti, od odluka zasnovanih na dokazima od strane donosioca odluka, finansijskih mogućnosti, dodatnih obuka za zdravstvene djelatnike do komunikacijskih i društvenih kampanja zagovaranja i podizanja svijesti o važnosti prevencije. Kontrolne mjere za karcinom, programi seksualnog i reproduktivnog zdravlja i vakcinacija HPV vakcinom, predstavljaju sveobuhvatan pristup prevenciji i kontroli karcinoma grlića materice.“

Kako prenosi Glas Amerike, iz Ureda Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija BiH (UNFPA) su naglasili kako će se nastaviti zalagati za uvođenje programa HPV vakcinacije u BiH.

Vrijedi napomenuti da je Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo krajem oktobra prošle godine, nakon 10 godina, pokrenula projekt skrininga karcinoma grlića maternice sa HPV tipizacijom.

Projekt je namijenjen ženama od 30 do 40 godina koje imaju prebivalište u KS-u, bez obzira na status zdravstvenog osiguranja. Detaljnije o svemu ovome možete pročitati na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije