Prevare na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Prevare na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu

15 studenata treće godine nelicenciranog studijskog programa turizam je prevareno, budući da im na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu uopće nije saopšteno kako ova studijska grupa nema dozvolu za rad, a za to najvjerovatnije niko neće odgovarati.

To se može zaključiti i iz izjave rektora Univerziteta Mitra Novakovića koji je, za portal sarajevo.co.ba, jednostavno rekao: “Desilo se, pa šta!”

“Od toga ne treba praviti dramu. Nije sve tako crno i bijelo. Ne mislim da je to skandal! To je greška u koracima. Ljudi su različito tumačili i došlo je do nesporazuma. Ne vjerujem da je to neko namjerno uradio. Važno je da se ovo riješi, a ne da od toga pravimo nove probleme.”, rekao je Novaković.

Na pitanje da prokomentariše tumačenje resornog ministra Antona Kasipovića da se najvjerovatnije položeni ispiti studentima turizma neće priznati, Novaković kaže da ministar još nema sve prave informacije.

Novaković također dodaje da ako se sve pozitivno riješi i ovaj studijski program dobije licencu, onda će potražiti neka dalja rešenja.

Za razliku od Novakovića, ministar Kasipović insistira da “neko mora odgovarati što su studenti dovedeni u nelagodan položaj”, saznaje portal sarajevo.co.ba

“Očekujem od rektora ovog univerziteta pronalazak riješenja u interesu studenata i preuzimanje odgovarajuće mjere prema svima koji su napravili propust”, rekao je Kasipović.

Prosvjetna inspekcija bh. entiteta Republika Srpska je još 12. juna zabranila rad na studijskom programu – turizam – zbog nepostojanja licence ali, kako tvrde studenti, rukovodstvo Univerziteta im to uopšte nije saopštilo, dopuštajući im da polažu ispite u junskom i julskom roku, da bi ih se tek u septembru o tome obavijestilo, saznaje sarajevo.co.ba

Zbog “zaboravnog” rukovodstva, studentima se sad dovodi u pitanje kompletna treća godina. Ne pomaže ni mogućnost polaganja razlike predmeta kako bi završili prvi ciklus geografije, jer tvrde da za to treba cijela godina.

Studenti će najvjerovatnije tužiti rukovodstvo Univerziteta, jer tvrde da ovaj skandal ne može proći nekažnjeno.

Prosvjetna inspekcija RS-a je 27. maja utvrdila da samo studijski program – geografija – ima licencu. Rješenjem od 12. juna inspektori zabranjuju rad na prvom ciklusu studija turizma na ovom univerzitetu.

“Rukovodstvo Univerziteta se nije žalilo na riješenje što znači da je naša odluka postala pravosnažna.”, tvrdi za sarajevo.co.ba Radmila Pejić, glavna prosvjetni inspektorica.

Inspektori su, opet, 30. septembra kontrolisali Univerzitet u Istočnom Sarajevu i utvrdili da rukovodstvo Univerziteta nije postupilo po junskom rješenju inspektora.

sarajevo.co.ba/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije