Pretežno oblačno vrijeme s kišom širom BiH

Radiosarajevo.ba
Pretežno oblačno vrijeme s kišom širom BiH

U Bosni i Hercegovini danas će preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme.

U jutarnjim satima kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina na jugu, a zatim postupno i u većem dijelu Bosne. Obilnije padavine očekuju se u Hercegovini. Vjetar na sjeveru zemlje bit će slab, sjeverozapadni, a u ostatku, umjeren do jak, jugozapadni. Najviša dnevna temperatura od 20 do 27 stepeni

U Sarajevu će biti umjereno do pretežno oblačno. Kiša, pljuskovi i grmljavina očekuje se, uglavnom, sredinom dana ili poslije podne. Najviša dnevna temperatura oko 23 stepena.  

Po kotlinama i uz riječne tokove jutros je bilo magle ili niskih oblaka.

Količine padavina u protekla 24 sata: Mostar 43 mm, Bjelašnica 31, Ivan-sedlo i Sokolac 24, Zvornik 22, Livno 18, Čapljina 17, Drvar i Goražde 15, Sarajevo i Zenica 13, Kupres 12, Banja Luka, Bihać i Sanski Most 10, Gradačac i Prijedor 9, Bugojno 8, Mrkonjić Grad i Tuzla 6, Doboj i Stolac 5, Bijeljina, Bileća i Trebinje 2 mm.

Temperature u 8 sati: Bjelašnica 7 stepeni, Kupres 8, Livno 10, Drvar i Ivan-sedlo 12, Bihać, Bugojno i Sokolac 13, Sarajevo, Gradačac, Prijedor, Sanski Most i Zenica 14, Banja Luka, Doboj, Goražde, Srebrenica, Tuzla i Zvornik 15, Bijeljina 16, Mostar i Čapljina 18, Stolac 19, Trebinje 20 i Neum 21 stepen. 

Atmosferski pritisak u Sarajevu je iznosio 942 milibara, u normali sporo opada. 

Prognoza za naredne dane

U petak, 13. septembra, očekuje se umjereno do pretežno oblačno vrijeme s kišom, pljuskovima i grmljavinom u većem dijelu zemlje. Padavine u postepenom slabljenju i prestanku u drugom dijelu dana. Više sunčanog vremena bit će na jugu Hercegovine. Jutarnja temperatura od 11 do 14, na jugu do 17, a dnevna od 13 do 18, na jugu i sjeveru zemlje do 23 stepena. 

U subotu, 14. septembra, u centralnim i istočnim područjima, prijepodne će biti  pretežno oblačno vrijeme uz postepno razvedravanje u ostatku dana. Po kotlinama će biti magle ili sumaglice. U ostatku zemlje očekuje se sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnja temperatura od 6 do 12, na jugu do 16, a dnevna od 18 do 26 stepeni. 

Tokom današnjeg dana intenzitet ultraljubičastog zračenja Sunca će u južnom dijelu naše zemlje dostizati visoke vrijednosti samo kratkotrajno (UV indeks 6), a u sjevernijim krajevima ostati će u okviru umjerenih vrijednosti (UV indeks 5), saopšteno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije