Presuda u korist hidžaba u OS BIH

Radiosarajevo.ba
Presuda u korist hidžaba u OS BIH

Podoficirka Oružanih snaga BiH Emela Mujanović, koja je zbog nošenja hidžaba prošle godine bila suspendovana iz vojne službe, ponovo je nakon odluke Osnovnog suda u Sarajevu vraćena na posao, javlja Srna.

Prema toj odluci, njena suspenzija bila je nezakonita. Kancelarije ombudsmana BiH je zahtijevala da djevojka zabrađena hidžabom hitno bude vraćena na posao, pošto se odlukom o njenoj suspenziji "krše međunarodne konvencije o zaštiti ljudskih prava".

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić rekao je za "Pres" da on i većina pripadnika Oružanih snaga BiH misle da Mujanovićeva ne bi smjela da radi u vojsci ako na posao dolazi "zabrađena" u hidžab", prenosi Srna.

"Profesionalna služba u vojsci nije obavezna i svako ko želi da radi u Oružanim snagama mora da poštuje pravila ponašanja i oblačenja koja važe za sve pripadnike vojnih formacija. Nije u redu da postoje izuzeci", rekao je Okolić.

Član Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Staša Košarac rekao je da je vraćanje u vojnu službu žene koja odbija da poštuje kodeks oblačenja nezabilježen skandal, naglasivši da je to još jedan dokaz da Oružane snage treba raspustiti, a BiH potpuno demilitarizovati.

"Jasno je da na ovaj način u Oružanim snagama pokušavaju da afirmišu žvrijednostiž tzv. Armije BiH i njenih arapskih saveznika. Vraćanje na posao žene koja u kasarnu dolazi odjevena kao da ide u džamiju smišljena je provokacija uperena protiv srpskih i hrvatskih vojnika“, naveo je Košarac, javila je RTRS, a prenose Nezavisne.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije