Presuda kojom se zahtijeva legalizacija istospolnih zajednica postala konačna

Radiosarajevo.ba
Presuda kojom se zahtijeva legalizacija istospolnih zajednica postala konačna

Presuda Evropskog suda za ljudska prava prema kojoj se prvi put zahtijeva od država članica Vijeća Evrope da pravno reguliraju zajednice osoba istog spola (predmet Oliari i drugi protiv Italije) postala je pravosnažna. S obzirom na to da je Bosna i Hercegovina članica Vijeća Evrope, ova presuda, kao i svaka druga, postaje obavezna za našu državu.

U navedenom predmetu, Oliari i drugi protiv Italije, sud je razmatrao slučaj tri istospolna para iz Italije koji su od 2008. godine pokušavali registrirati svoje životne zajednice u Italiji. 

Njihovi zahtjevi su uvijek odbijani, unatoč činjenici da u nekim od italijanskih općina postoji mogućnost simbolične registracije ovakvih zajednica. Evropski sud za ljudska prava je zaključio da mogućnost simboličnog sklapanja zajednice nije dovoljna, te da Italija mora pravno regulirati zajednice života osoba istog spola, bez obzira na to da li će to učiniti u formi registriranih partnerstava, civilnih unija ili bilo kom drugom obliku koji smatra prikladnim.

U svojoj presudi, Evropski sud je podržao stav Ustavnog suda Italije kojim je zaključio da Parlament mora pravno regulieati zajednice života koje de facto postoje. Istovremeno, sud je kao i u nekim ranijim presudama zaključio da postoji raskorak između društvene realnosti i zakona i da legalizacija ovih zajednica ne bi ni na koji način predstavljala opterećenje za Italiju. Naprotiv, prema shvatanju suda, legalizacija istospolnih zajednica bi bila rješenje za važno društveno pitanje.

Iako Evropski sud nije utvrdio da je podnosiocima žalbe prekršeno pravo na brak, zaključeno je da je pravo na privatnost (član 8 Evropske konvencije o ljudskim pravima) povrijeđeno zbog nepostojanja zakona kojim bi se regulirale zajednice života osoba istog spola.

Članom II Ustava Bosne i Hercegovine garantira se da će Bosna i Hercegovina i oba entiteta osigurati najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda, a u nastavku se navodi da se prava i slobode predviđeni u Evropskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i u njenim protokolima direktno primjenjuju u Bosni i Hercegovini i da ovi akti imaju prioritet nad svim ostalim zakonima.

Pratite forum portala Radiosarajevo.ba - registrirajte se, komentirajte, predlažite teme!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije