Prepiska Kojovića i Konakovića o (ne)održanoj skupštinskoj sjednici

Radiosarajevo.ba
Prepiska Kojovića i Konakovića o (ne)održanoj skupštinskoj sjednici

Kojović i Konaković, Foto: Oslobođenje

Predrag Kojović, jedan od zastupnika u Skupštini Kantona Sarajevo (SKS) i visoki funkcioner Naše stranke, uputio je javni komentar povodom danas (ne)održane sjednice ove institucije.

Ne malom broju apsurda našeg političkog i parlamentarnog života danas je Skupština KS pridodala još jedan detalj“, piše Kojović i nastavlja: „Sjednica je, naime, prekinuta nakon što parlamentarna većina, predvođena SDA, nakon par sati besmislenih diskusija, nije uspjela izglasati čak ni dnevni red.“

Dalje komentira Kojović kako Poslovnik nalaže da se dnevni red i materijali za redovne sjednice šalju poslanicima najmanje 12 dana prije sjednice: „Tako je i urađeno“. Zatim, on podsjeća kako Poslovnik nalaže da se zahtjev za dopunu dnevnog reda mora uputiti Kolegiju najmanje četiri dana prije sjednice. „I to je urađeno“.

Inat

„Ipak, po ocjeni, SDP-a i SBB-a, poslanici se nisu imali vremena pripremiti za dopunske tačke dnevnog reda s obzirom na to da su materijale dobili u petak, odnosno neki, u subotu ujutro. Kad se svemu navedenom doda činjenica da bi u terminu današnje sjednice, u najboljem slučaju, uspjeli eventualno završiti svega prvih četiri ili pet tačaka, za koje su materijali poslani prije dvije sedmice, a da bi nastavak, na kojem bi se raspravljalo o tačkama koje su naknadno uvrštene, svakako, sudeći po dosadašnjoj praksi, uslijedio nakon ramazana i državnog kolektivnog odmora, dakle, u septembru, onda je jasno da je izneseni razlog provizoran, a stvarni je inat.

SDA je na entitetskom i državnom nivou blokirala svaki pokušaj SDP-a i SBB-a da iznađu izlaz iz sadašnjeg političkog, ekonomskog, socijalnog pa i psihološkog status quo-a i ove im stranke uzvraćaju istom mjerom tamo gdje mogu. Činjenica da se taj politički sukob, koji već prerasta u agoniju, odigrava na račun poreskih obveznika, odnosno, građana, nikoga, pa ni građane, izgleda, mnogo ne uzbuđuje.“

Kojović potom ističe kako su današnjim neusvajanjem zakona koji reguliše pozorišnu djelatnost scenski radnici i pozorišta lišeni mogućnosti da potpišu radne ugovore i počnu sa pripremama za pozorišnu sezonu. Njegova je zamjerka i kako su imenovanje nezavisnog policijskog odbora, prihvatanje ostavke ministra Damira Marjanovića...odgođeni za period od par mjeseci.

Razloga je, smatra on, mnogo, a on navodi neke i to na primjeru nezavisnog policijskog odbora.

„Mi se, i to smo do sada mnogo puta javno rekli, nikako ne slažemo sa konceptom po kome komesara bira i njegov rad ocjenjuje tijelo koje za svoj rad ne odgovara nikome, ni Vladi, ni Skupštini niti direktno građanima. Ali, da bi smo uopšte došli u poziciju da to kažemo i da predložimo da komesara tog javnog servisa, kao što mislimo da treba biti slučaj sa svim javnim kantonalnim službama, imenuje i za njegov rad odgovara premijer ili vlada ili čak Skupština, to se pitanje, prije svega, mora naći na dnevnom redu i o njemu mora biti otvorena diskusija. U protivnom, na snazi ostaje nepotpun odbor iz ranijeg saziva, sa članovima čiji su mandati odavno istekli i od kojih neki, zauzeti drugim obavezama, i ne dolaze na sastanke, a neki su vjerovatno i zaboravili da su ikad i bili članovi tog tijela.“ 

Entropija

I tako dok se SKS sprema za ramazan, pa za odmore, građani ovog kantona, Kojovićev je stav, i dalje su uskraćeni za osnovne servise, kao što su snabdijevanje vodom, tu je i činjenica da GRAS i dalje mjesečno "sprži" milion i po KM poreskog novca, ilegalni prodavači i psi lutalice su gospodari ulica… „Ne samo da ništa nije urađeno po ovim bolnim komunalnim pitanjima, nego ni nas ni građane koji je plaćaju, ni ova ni prethodne vlade, nikada nisu informisale ni da li će, a kamoli šta uraditi da se neki od ovih problema riješe.“

„Ipak, ono što je, za mene lično, možda najporaznija misao nakon današnje abortirane sjednice je da za građane pa i grad Sarajevo ne bi bilo skoro nikakve razlike kad bi ova Skupština i ova Vlada prestale da postoje. Sve bi, slijedeći drugi zakon termodinamike (entropija) nastavilo polako propadati i tonuti u prošlost baš kao što se to događa i sada.“


Kojović je u svojevrsnom 'zaključku', daljim komentarom, uzvratio oštrijim tonom, uputivši žestoku kritiku spram SDA, no Konaković nije htio polemisati. Čak štoviše, i sam je kazao da se, i unutar svoje stranke, bori protiv negativnih pojava.

Odgovorio mu je Elmedin Konaković (SDA), također zastupnik SKS-a, riječima kako je sve poredano dobro, ali kako on ima neke korekcije. Konaković, i sam začuđen neusvajanjem dnevnog reda, te podsjećajući kako se „u ovim klupama to nikad nije desilo“, ističe kako danas, iz ličnih interesa, ljudi nisu htjeli da rade, bez obzira na to što su procedure ispoštovane.

Poručio je i kako su „danas, u ovom cirkusu, učestvovali i naši partneri u vlasti koji svaku priliku gdje mogu zakočiti koriste za ostvarivanje ličnih ciljeva“. Konaković je kazao i kako će SDA raditi, bez obzira na ramazan i godišnje odmore, Klub ovih zastupnika doći će na sjednicu, za koju i Konaković misli da je, zbog svega gore nabrojanog, neophodna.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije