Prenj: Vatra prijeti naseljima, potrebna pomoć

Radiosarajevo.ba
Prenj: Vatra prijeti naseljima, potrebna pomoć

Veliki šumski požar u rejonu Glogova na Prenju, koji je već uništio više stotina hektara munike, spušta se prema naselju Glogošnica, a ako se ne zaustavi, ugrozit će još tri naselja u podnožju Prenja.

''Zbog nepristupačnosti terena i opasnosti širenja prema naseljima, Općinski Štab civilne zaštite uputio je zahtjev nadležnim organima za pomoć jednog helikoptera, a stanovnici će praviti prosjeke i brane kako bi spriječili ugroženost svojih naselja'', kazao je za Fenu komandir Profesionalne vatrogasne jedinice Omer Drežnjak.

Na području općine Jablanica aktivna su još dva velika šumska požara, i to u rejonu naselja Donje Paprasko i na planini Bokševica koji se širi u pravcu Kostajnice i Blučića u općini Konjic i prema selu Grevići u općini Prozor-Rama. Ovaj požar već je uništio više stotina hektara hrastove, borove i bukove šume.

Aleksin Han i Ruište gore i dalje

U protekla 24 sata Profesionalna vatrogasna postrojba – jedinica (PVP/J) Mostar imala je sedam intervencija, stoji u priopćenju iz ove postrojbe.

Na lokalitetima Malo Polje, Kočine, Ortiješ, Vrapčići i Sjeverni logor gorjeli su trava i nisko raslinje. Ti požari su ugašeni; helikopter iz Rusije koji je juče gasio na području Mostara nastavlja s radom i danas

Ipak, požar na lokalitetu Aleksin Hana je većih razmjera i nemoguće ga je cijelog gasiti. Teren je nepristupačan i područje je rizično za gašenje zbog minsko eksplozivnih sredstava. Požar se sa litica spušta prema magistrali. PVP/J intervenira samo u toliko da se odvija nesmetan promet magistralom i da požar ne pređe na drugu stranu.

Požar na Ruištu je dio velikog požara koji je aktivan već nekoliko dana. Teren je također nepristupačan sa dosta minsko eksplozivnih sredstava. PVP/J gasi na mjestima gdje je to moguće i posebno pazi da nisu ugroženi stambeni objekti i materijalna dobra, javlja novinska agencija Fena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije