Preko 70 posto mladih fizičkom silom rješava probleme

Radiosarajevo.ba
Preko 70 posto mladih fizičkom silom rješava probleme


Preko 70 posto mladih u Sarajevu smatra normalnim fizičkim obračunom rješavati probleme i osjeća se važnim kada nekoga maltretira.

Tako barem kažu podaci iz istraživanja koje je proveo Općinski odbor Naše stranke u Novom Gradu u Sarajevu. Rezultati istraživanja predstavljeni su na javnoj tribini u ponedjeljak.

„Iz dana u dan svjedoci smo sve većeg porasta nasilja, te poremećaja moralnih vrijednosti i prioriteta u društvu. Cilj ove javne tribine na kojoj su se okupili mladi, prosvjetni radnici, roditelji i predstavnici NVO-sektora upravo je podizanje svijesti građana o problemima nasilja kod mladih, kao i diskusija o načinima i oblicima njene prevencije“ istaknuo je predsjednik Općinskog odbora NS Novi Grad, Vernes Ćosić.


Istraživanje koje je provela Naša stranka na području općine Novi Grad pokazuje da 93% građana ove općine smatra da je nasilje kod mladih veliki sigurnosni problem. Ono što posebno zabrinjava su stavovi mladih u našoj općini o nasilju.

Razloge porastu nasilja stručnjaci nalaze u raznim aspektima - obiteljskom, društvenom, poratnom, socijalnom, ekonomskom, saopšteno je iz Naše stranke.

Na tribini je zaključeno da je neophodno da lokalne vlasti sačine Strategiju za mlade u kojoj će posebno biti razmatran problem maloljetničkog nasilja. Također, od općinskih vlasti zatražit će da se obezbijedi prostor za mlade gdje mogu kreativno provoditi slobodno vrijeme.

Od lokalnih vlasti se traži da u budućem finansiranju NVO sektora posebno mjesto zaumu organizacije koje se bave ovom problematikom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije