Preko 600 katančića na sarajevskom 'stablu ljubavi'

Radiosarajevo.ba
Preko 600 katančića na sarajevskom 'stablu ljubavi'
/ Foto: Lana Ramljak, Radiosarajevo.ba


Sarajevo je u subotu, 4. avgusta, dobilo 'stablo ljubavi' koje je postavljeno ispred Gradske tržnice.

Riječ je o 'stablu' na koje zaljubljeni građani glavnog grada Bosne i Hercegovine, ali i njegovi posjetioci mogu "zaključati" svoju ljubav u vidu malih katanaca u obliku srca.

Ovo je trend u mnogim gradovima svijeta, a 'mete' zaključavanja najćešće su mostovi. Međutim, vlasti pojedinih gradova naredile su uklanjanje ovih lanaca. Kako građani Sarajeva ne bi došli u ovakvu situaciju, student književnosti na Filozofskom fakultetu Kenan Zuković odlučio je napraviti improvizaciju drveta sa halkama na koje se mogu okačiti katanci.

"Mi smo ga nazvali stablo ljubavi. Puno je neke simbolike i predstavlja drvo svih onih koji vole ovaj grad, vole dragu osobu i vole svoje prijatelje", rekao je za portal slobodnaevropa.org Zuković i dodao da je stablo ljubavi napravljeno sa željom da glavni grad BiH na kraju dobije jedan sentimentalni spomenik.

Srce za djecu oboljelu od raka

Za pet dana, koliko spomenik stoji, postavljeno je više od 600 katančića.

Jedan katanac košta 5KM, od čega jedan dio namijenjen djeci oboljeloj od raka.

Jasna Vatreš, sekretar udruženja Srce za djecu koja boluju od raka, istiće kako su sarajevski katanci ljubavi velika podrška mališanima koji se liječe.


Foto: Lana Ramljak/Radiosarajevo.ba

"Jer ipak ljubav je najpotrebnija svima nama, a pogotovo djeci koja se trenutno liječe na hematoonkološkom odjeljenju od malignih oboljenja. Svi građani, koji na simboličan i originalan način pokušavaju da obogatimo grad Sarajevo zajedno, ujedno pružaju podršku i pomoć djeci koja se liječe od malignih oboljenja i još jednom upućuju poruku da nisu sami“, rekla je za RSE Jasna Vatreš.

Stablo ljubavi biće postavljeno u centru grada dok se ne popuni katancima, nakon čega će ga sarajevska Općina Centar postaviti na jednu od atraktivnih lokacija u gradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije