Prekinuta burna javna rasprava o spalionici

Radiosarajevo.ba
Prekinuta burna javna rasprava o spalionici

U vezi s najavljenom mogućnošću izgradnje spalionice animalnog, medicinskog i kompozitnog otpada u sarajevskom naselju Stup, danas je u Mjesnoj zajednici Stup trebala biti održana javna rasprava. 

Kao i mnoge druge javne rasprave, i ova je zakazana u 11,00 sati, odnosno u terminu koji se uklapa u radno vrijeme zvaničnika, ali zato najmanje odgovara 'javnosti' odnosno građanima koji su tada na poslu. 

U zakazani sat, oko spornog pitanja koje je do sada izazvalo zabrinute reakcije ekologa, okupilo se oko 200 prisutnih. Među njima bili su predstavnici Ministarstva okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, Instituta koji je izradio studiju, direktor firme Grizelj na čijoj zemlji je planirala izgradnja spalionice, predstavnici nevladinih organizacija, ekoloških udruga i arhitektonske struke, te stanovnici ovog područja. 

Javnoj raspravi prisustvovala su sveštena lica iz obližnje džamije i crkve na Stupu koji su zastupali interese građana ovog područja. 

Građani nezadovoljni 

Uvodnu riječ uz čitanje zakonskih odredbi dali su predstavnici Ministarstva okoliša i turizma, nakon čega su prisutni građani počeli sa serijom pitanja i upadica. 

Traženo je da se javna rasprava odgodi za neki drugi i prihvatljiviji termin (poslijepodnevni sati i veća sala) kako bi joj mogli prisustvovali i drugi građani koji zbog poslovnih obaveza nisu mogli doći. 

Prisutnima se potom, nebiranim riječima, obratio i direktor firme Grizelj, rekavši da ako građani neće da saslušaju šta on ima reći, mogu odmah ići kućama - što je negativno uticalo na prisutne. S obzirom na sve izrečeno, predstavnici Ministarstva okoliša i turizma prekinuli su javnu raspravu i napustili prostorije mjesne zajednice.      

O opravdanosti, odnosno neopravdanosti izgradnje ove spalionice koja bi bila u neposrednoj blizini stambenih naselja, za Radiosarajevo.ba govori arhitekta Adnan Harambašić

"S obzirom na to da je rasprava prekinuta, ne mogu imati uvid u stručnu problematiku, no i sada se može sa sigurnošću tvrditi da će izgradnja spalionice na ovom području imati efekta na okolinu. Upitno je do koje mjere, no nije mi poznato da postoji primjer u Evropi da se objekat ovakve vrste postavlja u neposrednu blizinu stambenih objekata i naselja. Zato mislim da ova tema prevazilazi okvire mjesne zajednice i opštine i javna rasprava bi se trebala podići na viši nivo. I mene kao stanovnika grada zabrinjava izgradnja spalionice, pogotovo što znam da mi nemamo adekvatne sisteme koji će moći da kontrolišu uticaj spalionice na okolinu".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije