Predstavljena monografija "Kamenim tragovima"

Fena
Predstavljena monografija "Kamenim tragovima"
Monografija "Kamenim tragovima" nastala povodom 100. godišnjice fotografskog putovanja austrijskog poručnika Emila Balcareka kroz Bosnu i Hercegovinu 1907.-1908. godine, predstavljena je večeras u Sarajevu.

Prezentaciju monografije organizirali su Ambasada Austrije u BiH i Ured Grada Beča u BiH.

Balcarekovim tragovima kroz Tuzlu, Zvornik, Kalinovik, Travnik, Vranduk, Sarajevo i Mostar, tačno 100 godina poslije krenuli su autori monografije Slađana Paškalj i Radenko Kosić te pronašli mjesta koja je on snimio i fotografisali ih iz iste perspektive.

Ambasador Republike Austrije u BiH Martin Pammer kazao je u uvodnom obraćanju da monografija nudi interesantnu mogućnost poređenja motiva s aspekta kulturnih obilježja spomenika koje prikazuju, kao i samih krajolika i njihove historije.

"Očigledni su, ne samo kameni tragovi već i vrijeme od tada. Snimci, međutim, potiču i na razmišljanje o percepcijama  - šta povezujemo s određenim slikama i koje socijalno-kulturne zaključke izvodimo", rekao je austrijski ambasador.

Direktor Odjela za međunarodne odnose Grada Beča Oskar Wawra, koji se također obratio prisutnima, izrazio je zadovoljstvo zbog mogućnosti da monografiju predstave u Sarajevu, a posebno u Beču zbog mnogobrojnih građana BiH koji tamo žive, ali još uvijek osjećaju veliku povezanost sa svojom domovinom.

"Osim zajedničke historije, nadam se da nas veže i zajednička budućnost u Evropi, i uskoro u Evropskoj uniji", istakao je Wawra.

Knjigu su predstavili autori Paškalj i Kosić te koautor Helmut Friedrichsmeier.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije