Predstavljena idejna rješenja za spomenik Tvrtku I

Radiosarajevo.ba
Predstavljena idejna rješenja za spomenik Tvrtku I


U zgradi Općine Tuzla danas su predstavljeni radovi koje je Komisija za provođenje postupka izbora najpovoljnijeg ponuđača po natječaju za izradu idejnog rješenja i izradu te isporuku spomenika Tvrtka I Kotromanića ocijenila kao najbolje.

Zašto spomenik kralju Tvrtku I Kotromaniću?

Od devet pristiglih radova tri su ocijenjena najboljima. Riječ je o radovima akademskog vajara iz Sarajeva Adisa Lukača, akademskog kipara Mustafe Skopljaka, također iz Sarajeva, te umjetnika Zorana Jurića iz Hrvatske.

 ˝Prva nagrada nije izglasana, nego je dodijeljena jedna druga i dvije treće. Druga nagrada u vrijednosti od 10.000 KM pripala je Adisu Lukaču, dok su dvije treće od po 5.000 KM pripale Mustafi Skopljaku i Zoranu Juriću. Prilikom odabira radova, originalnost ponuđenog idejnog rješenja iznosila je 40 posto bodova, estetika i uklapanje u ambijent 30 posto i cijena također 30 posto˝, rekao je načelnik Tuzle Jasmin Imamović.

 Prva nagrada i pobjednik znat će se do kraja godine pri čemu će osim estetike, proporcija i cijena spomenika igrati odlučujuću ulogu.

 ˝Ponude koje je Komisija ocijenila prihvatljivim se kreću između 200.000 i 350.000 KM. Negodovanja smo imali i kada smo izašli na Vijeće. Mi smo predložili 50.000 KM da se završi procedura dodjele nagrade, a potrošeno je 26.000 maraka sa svim nagradama i procedurom. Govorilo se o milijunskim iznosima, a što nije točno. Mi ćemo aplicirati na državni, federalni i županijsku razinu, a naravno izdvojit ćemo sredstva i iz našeg proračuna. Dakle, radi se o velikoj ideji u kojoj se neće potrošiti puno novca", rekao je Imamović.

 Spomenik prvom bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću trebao bi biti postavljen naredne godine u Gradskom parku u Tuzli.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije