Predstavljen website za edukaciju odraslih: Obuke.ba

Radiosarajevo.ba
Predstavljen website za edukaciju odraslih: Obuke.ba

Agencija za rad i zapošljavanje BiH upriličila je danas u Sarajevu prezentaciju web stranice www.obuke.ba. Svrha ove web stranice je podržavanje razvoja baze podataka o obrazovanju odraslih, omogućavajući bh. firmama i pojedincima pristup opširnijim informacijama o neformalnim programima obuka kao i o stručnim ponuđačima obuka na jednom mjestu.

Zamjenik direktora Agencije za rad i zapošljavanje BiH Željko Rajić istakao je da je kreiranje stranice jedan od rezultata projekta koji je Agencija pokrenula u saradnji s Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju (GIZ), Federalnim zavodom za zapošljavanje, Zavodom za obrazovanje odraslih RS-a, agencijom Spektar i USAID-SIDA Firma projektom.

Na stranici je trenutno oglašeno 236 obuka, od čega se više od 40 posto odnosi na oblast stranih jezika i rada na računaru.

„Stranica će omogućiti susretanje poslodavaca i osoba koje žele da se dokvalifikuju i prekvalifikuju. Ona će pomoći prvenstveno odraslim osobama da nađu traženo zanimanje kod određenog poslodavca“, rekao je Rajić.

Predstavnik GIZ-a Mirza Jusufović kazao je da stranica treba da olakša pojedincima pronalazak informacija o tome koje sve obuke postoje na tržištu.

„To se posebno odnosi na specifične obuke koje nisu ustaljene poput kurseva stranih jezika i rada na računaru. Stranica nudi mogućnosti da osobe traže obuke za sebe, ali i da kompanije traže obuke za svoje radnike, te da oglase svoju potražnju za određenim obukama“, pojasnio je Jusufović.

Stranicu je moguće pretraživati po ključnoj riječi, po vrsti obuke (usavršavanje, osposobljavanje, prekvalifikacija, kurs), kao i po regiji i općini. Administriranje stranice vršit će Agencija za rad i zapošljavanje BiH, a njeno korištenje bit će besplatno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije