Predstavljen projekt: Nekadašnji logor 'Kod Sonje' postaje Muzej stradanja građana BiH

5
AA
Predstavljen projekt: Nekadašnji logor 'Kod Sonje' postaje Muzej stradanja građana BiH
Foto: Anadolija / Naredne godine bit će otvoren Muzej stradanja građana BiH

U Sarajevu je u utorak predstavljen idejni projekat uređenja budućeg "Muzeja stradanja građana Bosne i Hercegovine", koji će biti smješten na mjestu nekadašnjeg zloglasnog logora "Kod Sonje" u Vogošći.

Muzej će podsjećati na događaje iz perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu (1992–1995) i trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog, kao i torturama koje su preživjeli na tom mjestu te u logoru Bunker koji se nalazio pored objekta. Prema dostupnim podacima, na području Vogošće ubijeno je 400 logoraša od ukupno 800 koji su prošli najstrašnije torture.

U multimedijalnoj sali Memorijalnog centra Kovači danas je održan sastanak JU Fond memorijala KS sa predstavnicima udruženja logoraša i predstavnicima lokalne zajednice, na kojem je razgovarano o interijernom rješenju budućeg muzeja, za koji se očekuje da će biti otvoren koncem naredne godine. Ideja o pretvaranju ovog objekta u spomen-obilježje pokrenuta je davno, a od 2016. intenzivnije se uključilo Ministarstvo za boračka pitanja KS-a.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala KS, rekao je novinarima kako je cilj da se kroz ovaj muzej što autentičnije prenesu stradanja i patnje kroz koje su prošli logoraši u Bosni i Hercegovini. Dodao je kako danas razgovaraju o idejnom rješenju interijernog dijela muzeja, dok je glavni projekat zgrade već urađen i predat Općini Vogošća.

"Finansijska sredstva su obezbijeđena i mi se nadamo, ukoliko tempo radova bude dozvoljavao, da ćemo već koncem naredne godine moći prisustvovati otvaranju muzeja", rekao je Kulanić.

Kulanić je otkrio kako je muzejska postavka gradirana na tri nivoa. Prvi je opće-informativni gdje će posjetioci moći dobiti informacije o samom muzeju i logorima u BiH.

Sanela Prašović režirala film o logoru "Sonja" i životu Harisa Hastora: Priča koju moramo ispričati

Sanela Prašović režirala film o logoru "Sonja" i životu Harisa Hastora: Priča koju moramo ispričati

"Prvi nivo je opće-informativnog karaktera, kojemu će u velikoj mjeri moći prisustvovati i učenici, gdje će moći dobiti informacije o samom muzeju odnosno logorima u Bosni i Hercegovini. Drugi nivo odnosi se na tipove nasilja i torture kroz koje su prolazili logoraši, dok se treći dio muzeja odnosi na autentični lokalitet bunkera, odnosno zloglasnog logora 'Kod Sonje'. Ovo je samo jedan dio čitavog kompleksa. Pored muzeja, na istom lokalitetu planirana je izgradnja istraživačko-dokumentacionog centra Fonda memorijala, koji će biti dostupan istraživačima. Planirana je i gradnja zgrade arhiva u istom kompleksu gdje će biti smješteni svi dokumenti i materijali", dodao je Kulanić.

Almin Dželilović, predsjednik Udruženja logoraša općine Vogošća, ocijenio je veoma značajnim projekat muzeja, prvenstveno zbog činjenice što je, kako je kazao, značajno temu logora ne svoditi na lokalne nivoe, već ih tretirati u jednoj cjelini. Ovaj muzej će, smatra Dželilović, tome svakako doprinijeti.

"Nadamo se da će ova postavka jednostavno to uokviriti i biti mjesto njegovanja kulture sjećanja na ratni period i strahote kroz koje je prošla logoraška populacija", rekao je Dželilović.

Podsjetio je da su na prostoru današnjeg Kantona Sarajevo tokom agresije bila 32 zatočenička objekta, te kako je ubijeno više od 2.000 logoraša, 400 se još vodi kao nestalo. Samo na području Vogošće kroz logore je prošlo 800 ljudi, među kojima je polovina ubijeno.

Sastanku je prisustvovao i načelnik Vogošće Migdad Hasanović. On je istakao kako je Općina Vogošća kontinuirano radila zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo kako bi se prostor na kojem se nalazi logor otkupio i koristio u svrhu kulture sjećanja.

"Hvala Bogu da smo došli do ovog momenta. Očekujemo da ćemo ovaj projekat što prije realizovati. Općina Vogošća će nastojati da taj administrativni dio poslova završi u što kraćem periodu, a svakako ćemo pružiti podršku i za sve ostalo što bude potrebno", rekao je Hasanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije