Predstavljen novi Nacrt zakona o policiji

Radiosarajevo.ba
Predstavljen novi Nacrt zakona o policiji


Vlada Kantona Sarajeva jednoglasno je utvrdila novi Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima. Premijer Kantona Fikret Musić podsjetio da je ovaj nacrt zakona već bio u Skupštini ove godine, ali nije dobio podršku zastupnika u Skupštini Kantona.

Kao modeli za izradu ovog zakona korišteni su modeli zakona susjednih država

Tada je, po njegovim riječima, zatraženo da se Nacrt zakona doradi sa stajalištem Venecijanske komisije Evrope. Nacrt je dobio podršku pomenute komisije, te se, po riječima premijera, zbog toga treba opet naći na Skupštini.



Premijer Kantona Sarajevo Fikret Musić (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

"Nadamo se da će ovaj prijedlog nacrta biti usvojen i da će biti odobrena javna rasprava", rekao je ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Muhamed Budimlić.
Odgovornost za rad policije

Po njegovim riječima tekst zakona je oslonjen na principe međunarodnih dokumenata i međunarodnih organizacija u kojima BiH ima ravnopravno članstvo. Budimlić se osvrnuo i na rad Nezavisnog nadzornog odbora.

"Prema ustavu KS i prema zakonu, Vlada KS je odgovorna za rad policije i odgovorna za nadzorni rad nad policijom. U izmjenama Zakona o unutrašnjim poslovima iz 2002. godine instrumenti tog nadzora isključuju prava koja ima vlada i ministar. U tom smislu, mi ne možemo dalje preuzimati odgovornost za rad policije", rekao je Budimlić.

On se osvrnuo i na to da je mandat NO-a istekao prošle godine.

U novom tekstu predviđena je Komisija za izbor policijskog komesara kao tijelo koje će birati komisija za izbor imenovanja, a koja će predlagati Vladi KS prijedloge za komesara, pojasnio je ministar. Novitet je i to da će u mjesto dosadašnjeg jednog kandidata Vlada dobijati tri kandidata na funkciju policijskog komesara uz javni poziv sa preciznijim definisanjem kriterija.


Budimlić i Musić (Foto: Samir Cacan/Radiosarajevo.ba)

Zadovoljan policijom, ali...

"Mi smo zadovoljni brojnim aktivnostima koje pripadnici policije vrše. Ali smo također nezadovoljni određenim podacima koji se godinama ponavljaju u Kantonu Sarajevo", rekao je Budimlić i dodao da je nedopustivo prebacivanje odgovornosti sa jedne na drugu instituciju.

Kao jedno od rješenja kojima bi se unaprijedila ova oblast, ministar je iznio proceduru koja se odnosi na profesionalizaciju i specijalizaciju poslova u policiji.

"Sadašnji sistem zasniva se na pretpostavci da svaka osoba sve zna raditi ukoliko ima čin. Mi držimo da osobe koje istražuju privredni kriminalitet i korupciju, moraju imati posebne kvalifikacije u vidu stručne spreme", dodao je Budimlić i osvrnuo se na proces činovanja, te istakao da se taj proces mora mijenjati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije