Predstavljanje bh. nekropola za tentativnu listu UNESCO-a

Radiosarajevo.ba
Predstavljanje bh. nekropola za tentativnu listu UNESCO-a

Bosna i Hercegovina bi trebala krajem ovog mjeseca u Beogradu predstaviti svoj prijedlog kandidature 22 bh. nekropole sa stećcima na tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a i to na zajedničkom sastanku predstavnika sve četiri zemlje regiona koje učestvuju u projektu nominacije stećaka za Listu svjetske baštine.

Vezano: Svaki spomenik pripada svakom građaninu

Na spomenutom sastanku bit će definitivno utvrđena konačna lista nekropola iz svih zemalja koje učestvuju u projektu nominacije - BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

-U procesu izrade nominacijskog dokumenta odabrane su 22 bh. nekropole, a na ovom sastanku će i ostale zemlje prezentirati svoje prijedloge, rekla je danas u Sarajevu predsjedavajuća Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH Amra Hadžimuhamedović.

Ona je napomenula kako je projekt nominacije stećaka pokrenula BiH, te da se samo provedbom zajedničkog projekta može osigurati odgovarajuće predstavljanje stećaka kao jedinstvenog kulturnog fenomena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije