Predstava 'Mali mi je ovo grob' u glavnom programu BITEF festivala

Radiosarajevo.ba
Predstava 'Mali mi je ovo grob' u glavnom programu BITEF festivala

Predstava Mali mi je ovaj grob rađena prema tekstu Biljane Srbljanović i u režiji Dine Mustafića uvrštena je u Glavni program ovogodišnjeg BITEF festivala.

Riječ je o predstavi regionalne koprodukcije Hartefakt fonda i BITEF teatra iz Beograda, Kamernog teatra 55 Sarajevo i kazališta Ulysses s Brijuna. 

"Festival BITEF je ove godine okupio vrlo zanimljive predstave i autore, tematski je fokusiran na događaje koji su obilježili 20. vijek. Poziv u Glavni program BITEF-a predstavi Mali mi je ovaj grob za sve autore i glumačku ekipu predstavlja veliku čast i priznanje da nakon regionalnih premijera u Beogradu, Sarajevu, Budvi i na Brijunima, bude učesnik ovog renomiranog svjetskog festivala", izjavio je za Fenu režiser Dino Mustafić. 

Ovogodišnji 48. BITEF se održava od 20. do 30. septembra u Beogradu i Novom Sadu pod motom Prošlost je sada

Na repertoaru je 13 predstava koje dolaze iz Srbije, Poljske, Švicarske, Hrvatske, Slovenije i Litvanije. 

"Osnovno polazište za razmišljanje o ovogodišnjoj selekciji BITEF-a je stogodišnjica od izbijanja Prvog svjetskog rata. Djelomično zbog toga što je riječ o historijskom datumu veoma značajnom za prostor na kom živimo, a djelomično i zbog činjenice da je ova godišnjica dobila posebno mjesto i značaj u većini evropskih država i to naročito na polju kulture. 

Ova selekcija ne tretira Prvi svjetski rat na komemorativan način, a još manje na državno prikladan način spomen-jubileja. Ona ga problematizira iz perspektive današnjeg vremena

Pokušat ćemo, takođe, da ponudimo uvid u dugo trajanje i nedovršenost političkih i društvenih procesa koji su otpočeli Prvim svjetskim ratom koji je formirao sliku Evrope i koji je za posljedicu, između ostalog, imao i Drugi svjetski rat, ali i Hladni rat i naposljetku ratove na prostoru bivše Jugoslavije

Pred nama je izdanje BITEF-a koje traži aktivnu političku i društvenu participaciju umjetnika i publike, koje ne nudi laku zabavu baš kao ni lak zaborav, koje problematizira politike pamćenja u kontekstu kreiranja nacionalnih i drugih identiteta, predstavljajući nam teatar koji poziva i obavezuje na buran i do kraja neizvjestan dijalog između umjetnosti i ljudske zajednice", zapisali su u uvodniku ovogodišnjeg BITEF-a selektori Anja Suša i Jovan Ćirilov, selektori Festivala. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije