Prava djeteta u BiH – kuda dalje?

Radiosarajevo.ba
Prava djeteta u BiH – kuda dalje?

Na okruglom stolu na temu „Preporuke Komiteta za prava djeteta upućene BiH – kako dalje?”, koji je održan uz obilježavanje Međunarodnog dana djeteta, doneseni su jasni i konkretni odgovori i prijedlozi o zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti koja treba biti dostupna svoj djeci u BiH.

Ovo je zemlja za svu našu djecu!

Zdravstvena zaštita

Kad je riječ o zdravstvenoj zaštiti, Federalno ministarstvo zdravstva je dobilo šest preporuka od Komiteta za prava djeteta:

Osiguranje jednakog pristupa zdravstvenoj zaštiti za svu djecu;

Obezbjeđivanje uslova da sva djeca uživaju pristup kvalitetnim zdravstvenim uslugama, sa posebnim osvrtom na ugroženu djecu, posebno romsku djecu;

Komitet apeluje na Državu članicu da odmah procijeni stanje uranom zagađenih područja, evakuiše osobe koje žive u tim mjestima, te da preduzme konkretne programe za dekontaminaciju takvih mjesta;

Ukazano je na rasprostranjenost neregularnih “indirektnih” reklama za alkohol i duhan, te je u vezi s tim preporučeno da se poduzmu aktivnosti kako bi se zabranila prodaja alkohola, duhana i droga među adolescentima, te zabrana svih reklama koje promovišu iste;

Unapređenje programa dojenja;

Obezbjeđivanje uslova potrebnih za imunizaciju;

Socijalna zaštita

Komitet je mnogo pažnje posvetio socijalnoj zaštiti bez roditeljskog staranja, a s tim u vezi je Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS-a izradilo dva važna dokumenta u oblasti socijalne zaštite djece bez roditeljskog staranja: Strategiju za razvoj starateljstva, usvojenja i Novi Zakon o socijalnoj zaštiti u koji su ugrađena nova rješenja- npr. hraniteljstvo.

Druga kategorija djece su djeca sa smetnjama u razvoju, te je istaknuto da je u toku izrada Izvještaja. Također se potencira na povećavanju socijalnih naknada za ovu populaciju, te je ukazano i na nejednak tretman u svim kantonima. Treća kategorija su djeca žrtve nasilja i trgovina djecom. U tom smislu je provedena edukacija stručnjaka. Zakon o zaštiti od nasilja u porodici je stupio na snagu prošle sedmice. Djeca sa društveno neprihvatljivim ponašanjem. U ovom segmentu se provode brojni programi, ali nedostaju institucionalni modeli.

Problemi zdravstvene i socijalne zaštite u BiH

Prema zaključcima sa okruglog stola, zdravstvena zaštita djece u BiH nije adekvatna, te su potrebne izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji će se jednako primjenjivati u svim kantonima. Zdravstvena zaštita treba da bude jednaka za svu djecu, odnosno da se omogući liječenje u kantonu u kojem pacijent nema prebivalište. Trenutno se dešavaju situacije da roditelji djece, korisnika liječničkih usluga, da plaćaju liječenje u drugom kantonu, jer u kantonu u kojem imaju prebivalište nemogu ostvariti adekvatnu zdravstvenu zaštitu za svoje dijete.

Istaknuto je i da zdravstvena zaštita nije besplatna za svu djecu, što pokazuje primjer da roditelji djece iz Trebinja često plaćaju usluge u Mostaru, jer odlazak u Banja Luku iziskuju mnogo troškova. Istaknuto je da pojedine bolnice koje imaju oznaku „Prijatelji djece“ , imaju neadekvatne resurse, tehnička sredstva i sl. te je potrebno izvršiti reviziju takvih ustanova.

Istaknuta je i komplikovana procedura prilikom usvajanja djece, prilkom čega potencijalni usvojitelji prolaze težak i mukotrpan period, te se nerijetko dešava da strani državaljani lakše usvoje dijete od naših državljana.

Ukazano je i na to da je Državna Strategija za djecu 2012-2015 upućena Vijeću Ministara BiH, te da je potrebno urgirati da se ista prioritetno usvoji, ujedno je predloženo prioritetno usvajanje ove Strategije bude zaključak ovog okruglog stola.

Uloga civilnog društva u implementaciji Preporuka

Na temu partnerstva organizacija civilnog društva i države zaključeno je da umjesto što OCD, kroz projekte koje rade, u velikoj mjeri iniciraju i vode procese važnih društvenih promjena i u tom procesu ‘pritiskaju’ državu da radi svoj posao, trebale bi biti percipirane i prihvaćen kao ‘ravnopravan’ i dobronamjeran partner države u ovim procesima. S tim ciljem potrebno je poboljšati saradnju i koordinaciju vladinog i nevladinog sektora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije