Poznati ljekari, nekadašnji sarajevski studenti proslavili godišnjicu brucošijade

Radiosarajevo.ba
Poznati ljekari, nekadašnji sarajevski studenti proslavili godišnjicu brucošijade
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Proslava studenata Medicinskog fakulteta generacije 1965-70.

Nesvakidašnju i izvanredno lijepu tradiciju njeguju ljekari koji su upisali Medicinski fakultet u Sarajevu, generacija 1965-70.

Naime, svake godine, trećeg vikenda u aprilu, i tako već 18 godina, nekadašnji brucoši koji su sad već poznati liječnici širom BiH i inostranstvu, srebrnih kosa, ali vedrog duha, sastaju se u drugom gradu u Bosni i Hercegovini ili inostranstvu.

U prethodnih 18 godina redovnog druženja, sastajali su se u svim većim gradovima u Bosni i Hercegovini, gdje je domaćin bio kolega koji živi i radi u tom gradu.

Pretprošle godine trodnevni skup “brucoša” je održan u Zadru na kojem je učestvovalo više od 60 ljekara-“brucoša”, a prošle godine domaćini su bile kolege iz Banja Luke sa oko 70 kolega..

Ove godine, pak, izabrana je Švicarska, grad Luzern, gdje je domaćin susreta “brucoša” bila poznata doktorica Emina Hadžiselimović.

"Naša Beba je pokazala ogroman trud, entuzijazam, ljubav i želju da se kolegama učini što prijatniji boravak u njenoj drugoj domovini. Oko 40 ljekara iz svih krajeva BiH, ali i iz inostranstva, pohrlili su na tri dana u Švicarsku da se nađu sa svojim dugogodišnjim kolegama i prijateljima, da se raduju i prisječaju lijepih trenutaka mladosti, i studija", rekao je dr. Mehmed Kundurović, jedan od organizatora ovih susreta i dodao: 

“Mirza je doputovala iz Dubrovnika, Irena iz Makarske, Ado iz Zadra, Dunja iz Ljubljane, Mirsada-Mića iz Bordoa, Sabiha iz Pariza, Nada-Bibica iz Haife, a Azra čak iz San Franciska.  I to samo za ovu priliku. Da, samo zbog druženja sa svojim kolegama od prije 52 godine”.

Toliko emocija, bezbroj sjećanja, dogodovština iz studentskih dana, ali i šala i pjesme, počev od sarajevskog aerodroma, pa do tri nezaboravna švicarska dana..Bilo je tu obilazaka predivnog muzeja Rozengard, KKL jedinstvene koncertne hale sa 1898 mjesta, vožnje brodićem po Lucernskom jezeru, tipičnih restorana sa jodlerskom muzikom, a najviše lijepog raspoloženja i radovanju prisječanja mladosti.

Kao i svake godine, nekadašnji brucoši su se prigodno prisjetili svojih 77 poginulih i umrlih kolega. Preko 70 ljekara, koji su upisali Medicinski fakultet prije 50-ak godina, medju kojima su ugledni ljekari, akademici, profesori, bivši ministri, direktori, sad su samo “brucoši” koji su se sponatno okupili u predivnu aktivnu grupu, koja je vrlo angažovana tokom cijele godine, ne samo druženjem dva puta u mjesecu i jednogodišnjim putovanjem, nego i razmjenom korisnih informacija, fotografija i sječanja, Ova jedinstvena grupa je takođe aktivna i u pokretanju inicijativa za imenovanje ulica i objekata imenima poginulih kolega generacije. Naravno tu su i stalna čestitanja i obilježavanja lijepih ali i onih drugih trenutaka .

Neposredno pred put u Švicarsku, jedan od kolega je morao odustati radi operacije srca. Isti dan sve kolege iz grupe “brucoši” su skočile u pomoć i svojim donacijama prikupile neophodna sredstva za pomoć svom kolegi.

“Takav humanizam, kolegijalnost i solidarnost se rijetko vidja, pogotovo danas” ,riječi su kolege za koga su sakupili donaciju, koji je usput Sarajlija sa dalekog Mauricijusa koji je došao u Sarajevo prije 52 godine godine, upisao Medicinski fakultet, oženio se sarajkom i postao sarajevski doktor-zet.

“Mi smo kao jedna velika porodica. Sastajat ćemo se s radošću dok budemo živi”,
kazala je jedan od inicijatorica i organizatorica ove prelijepe tradicije druženja i susretanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije