Poziv umjetnicima da zatraže oslobađanje Divjaka

Radiosarajevo.ba
Poziv umjetnicima da zatraže oslobađanje Divjaka

Bosanskohedrcegovački pozorišni redatelj Haris Pašović uputio je putem svoje Facebook strane javni poziv umjetnicima i intelektualcima da od austrijskih vlasti zatraže oslobađanje Jovana Divjaka.

Pašović je za RadioSarajevo potvrdio da je sa nekolicinom kolega pokrenuo aktivnosti koje bi se trebale konkretizirati u toku naredne sedmice, o čemu će javnost biti obaviještena.

U svom obraćanju koje je naišlo na značajan odjek, Pašović se poziva na nedavnu konferenciju za novinare koju je u Beču organizirala grupa francuskih umjetnika. Na toj konferenciji Francuzi su tražili oslobađanje Jovana Divjaka i njegovo vraćanje u Sarajevo.

Austrijskom ministarstvu evropskih i međunarodnih poslova uputili su otvoreno pismo u kojem podsjećaju da se ime generala Divjaka ne nalazi ni u jednoj bazi podataka Interpola.

Takođe su podsjetili austrijsku i Evropsku javnost da je zbog svog doprinosa miru i suživotu na Balkanu general Divjak 2001. godine odlikovan najvišim francuskim ordenom Legije Časti.

Istovremeno, Udruženje demokratskih pravnika traži od austrijskih i bosanskohercegovačkih vlasti da hitno omoguće povratak Jovanu Divjaku u Sarajevo. Kažu da je on nevin čovjek, protiv kojeg nije podignuta optužnica. 

Protekle sedmice upriličeno je video druženje sa Jovanom Divjakom, kada su se u bašti Kapetan caffea na Ciglanama okupili Divjakovi prijatelji i javne ličnosti Sarajeva kako bi mogli porazgovarati sa njim.

Neka se Izetbegović i Komšić srame!

Aktuelno je i pismo redatelja Dine Mustafića koji se jasno očitovao prema sramotnom odnosu države spram slučaja Divjak. 

Dino Mustafić: Bićemo krivi zbog Divjaka

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije