Poziv građanstvu: Ocijenite i vi bh. ustave

Radiosarajevo.ba
Poziv građanstvu: Ocijenite i vi bh. ustave


U četvrtak je u Sarajevu održana promocija prvog interaktivnog sitea za mapiranje ustava, u kojem će biti sva ustavna rješenja u BiH: Ustav FBiH, RS i Države BiH, u organizaciji udruženja građana „Zašto Ne“ i „Oštra nula“.

Site, koji je u funkciji od danas, otvoren je za iznošenje prijedloga građana za reformu ustavnih rješenja. Predsjednik Udruženja građana „Zašto ne“ Darko Brkan rekao je da je ideja nastala kao produkt razgovora o ustavnim reformama i da je probem što građani nemaju pristup procesu izuzev vlastitih akvitnosti putem društvenih mreža.

„Ideja je da stavimo na jedno mjesto sve što je ustavna materija u BiH, ustave BiH i oba entiteta i sve amandmane vezane za ustavnu reformu u BiH i da tako objedinjenu materiju prezentujemo na način prilagođeniji načinu razmišljanja građana. Ideja priče je da građani mogu izabrati o kojoj odredbi ustava imaju mišljenje, da li je ono pozitivno ili negativno i da mogu pogledati ustav“, rekao je Brkan.

Darko je istakao da je istraživački tim sakupio materiju i uradio identificiranje tema za kviz koji građanima ne bi oduzeo više od deset minuta.

„Na kraju smo to složili u zanimljivu web platformu, gdje građani dobijaju procenat svog slaganja sa drugim građanima na nekoliko nivoa: teritoriji BiH, entiteta, kantona i opština, po pojedinoj stavci ustava ili sa ustavom u cjelosti. Nadamo se da ćemo uticati na tok ustavnih reformi kroz mišljenje građana“ rekao je Darko Brkan i pozvao sve građane da posjete site.


Foto: Radiosarajevo.ba

Manager projekta Boris Brkan rekao je da ono što građani vide dolaskom na site jesu pitanja i dijelovi ustava na koje mogu dati svoje mišljenje i dodao da ovaj site nudi da se ternutni rezulati mogu dodatno filtrirati u odonosu na demografske podatke i vidjeti šta različite demogrfaske grupe misle o datoj ustavnoj proviziji.

„Ono što ćemo sugerisati korisnicima je da komentarima iznose sugestije za konkretne izmjene i da se upuste u tu materiju, jer je način na koji smo mi htjeli predstaviti ustav je da se svi trebaju informisati i dati konkretna rješenja i da će donosioci ustava obratiti pažnju i na to“, istakao je Boris.

Brkan je rekao da korisnici mogu uporediti svoj odgovor sa odgovorima u bazi podataka. Korisnik nakon kviza bi dobio jedinstveni url i bio u mogućnosti pratiti trendove i šta se sve u međuvremenu dogodilo sa odgovorima na siteu.

„Nakon ovoga, kako bude rastao broj korisnika koji dolaze na stranicu moći ćemo generisati sve više kvalitetnih statistika razmišljanja građana u odnosu na ustave“, rekao je on.

Site je online tek nekoliko dana, a u četvrtak je oficijelno pušten u javnost za korištenje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije